Hoe Donker Patronen Veranderen Ons Gedrag

0
270
Illustration for article titled How Dark Patterns Change Our Behavior Foto: John Schnobrich (Unsplash)

Websites zijn harder te werken dan ooit te beïnvloeden onze keuzes, en zelfs als je weet wat ze aan het doen zijn, vindt u nog steeds zelf aanpassen van uw acties op precies de manier waarop de site wil.

Zo Snel bedrijfsverslagen:

Onderzoekers aan de universiteit van Princeton University recent gebouwd en is een bot die simuleert de manier waarop een gebruiker kan bladeren door een shopping site, terwijl het schrapen van de tekst en de styling van informatie van elke pagina. Ze vervolgens geanalyseerd of er sprake was van een donkere patronen aanwezig zijn. Van de 11.000 websites ze bezocht, ze vonden een totaal van 1,841 exemplaren van donkere patronen op 1,267 sites die variëren van bevestigen-shaming te berichten dat de druk winkelend publiek in het maken van een aankoop, door te zeggen dat een aanbod zal alleen beschikbaar voor een beperkte tijd. Sommige sites nog meer producten toegevoegd aan een gebruiker kar zonder hen te vragen eerst.

Een bezoek aan een reis-website, dat moedigt je aan om je vlucht te boeken of een hotel, terwijl de prijs is nog beschikbaar is nog niet zo verraderlijk als, zeg, sluist de belastingbetalers uit de buurt van de gratis belasting indienen ze recht hebben. (Als u nog niet gehoord het Antwoord op Alle podcast-episode waar ze bespreken TurboTax donkere patronen met ProPublica, ga toevoegen aan je podcast wachtrij.)

In feite, bedrijven zijn met behulp van dit soort manipulatieve verkoopstrategie lang voordat het internet, advertenties, commercials, en storefront geeft altijd gebruikt zinnen als “beperkte tijd bieden,” en toen ik werkte als telemarketeer na school, want het was de enige baan die ik kon vinden, was ik specifiek de opdracht om klanten vertelt dat het orkest zitplaatsen ik was de verkoop van de laatste die in hun prijs-groep—ook al was dat zelden het geval.

Maar het internet, omdat het de neiging om te doen, heeft alles een beetje meer interessant.

Hier is een voorbeeld van een zeer veel voorkomende donker patroon in actie:

Screenshot: Nicole Dieker

Voor Barnes & Noble, kunt u het weergeven van de site, heb je te maken met een full-screen pop-up waarin u wordt gevraagd om een keuze te maken: “15% korting” of “ik zal het doorgeven.” B&N wil u om te kiezen de helderder, meer zichtbaar optie die vereist dat u om hen uw e-mail in ruil voor de korting—en het sluiten van de popup moet u zowel het bepalen en bevestigen, dat u niet wilt dat 15% korting.

(Ja, je kunt ook sluit de pop-up via de X in de rechterbovenhoek, maar ik wed dat je niet in de gaten dat X tot ik wees het uit.)

Veel van ons zijn zo gewend aan dit soort donkere patronen dat we geen probleem hebben met het kiezen van “ik zal het doorgeven” of “Nee, ik ben niet de zorg over het milieu” of wat dan ook schaamte-inducerende negatieve zin, van de site die ons dwingt te selecteren voordat we kunnen zien wat het ook was, we waren op zoek naar in de eerste plaats.

Echter, deze donkere patronen zijn nog steeds rond, omdat ze werken. Misschien heeft de persoon een bezoek aan B&N is een van de “gelukkige 10,000” die geconfronteerd worden met dat soort van pop-up voor de eerste keer. Misschien zijn sommige mensen voelen zich dus ongemakkelijk bij de gedachte van het vertellen van een website dat ze niet geïnteresseerd is in het besparen van geld (of duidelijk de huid, of de rechten van de mens, of wat het ook is) dat ze met de hand over hun e-mail in ruil voor een schoon geweten. Misschien zijn ze gewoon selecteer het helderder knop uit reflex, tikken wat is het meest zichtbaar in om de popup weg te gaan.

Hier is nog een donker patroon, deze keer ontworpen om een deel van je geld in plaats van uw e-mail:

Screenshot: Nicole Dieker

Wat is er mis met deze foto? Voor starters, de verzekeringsmaatschappij stelt haar eigen verzekering. Ik heb letterlijk had een double-take op deze; ik was het kopen van tickets voor een volgende overeenkomst (FinCon, als je nieuwsgierig bent), zag de woorden “aanbevolen door de” en uitgegaan van de verzekering aanbevolen door de organisatie die de conventie.

Nee. De enige organisatie aan te bevelen dat u de aankoop van deze verzekering is de organisatie voor het verkopen van de verzekering.

Ook, selecteert u “weigeren bescherming” voordat u kunt de aankoop van uw tickets voor evenementen—een donker patroon sommige gebruikers niet in staat om te overwinnen. (Weet je zeker dat je niet liever de bescherming? Wat als je opgeroepen voor jury duty?)

Een recente studie van het Trinity McQueen, geeft aan dat veel consumenten zich bewust zijn van wat er gaande is. Als TrinityMcQueen mede-oprichter Simon Shaw uitgelegd in de Gedrags-Wetenschapper:

Twee derde van de Britse publiek (65 procent) geïnterpreteerd voorbeelden van schaarste en sociaal bewijs vorderingen gebruikt door het hotel reservering websites als sales druk. De helft zei dat ze waren waarschijnlijk het wantrouwen van de onderneming als een gevolg van het zien van hen (49 procent). Slechts één op de zes (16 procent) zeiden dat ze geloofden dat de vorderingen.

Echter, alleen maar omdat we weten wat er gaande is, betekent niet dat het niet beïnvloeden van onze beslissingen. Toen kocht ik mijn vluchten voor FinCon, bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappij vertelde mij waren er nog twee plaatsen links op dat prijs—en hoewel ik betwijfelde of dat echt het geval is, heb ik de koop onmiddellijk.

Die moet u, als u een vliegticket en je wilt de prijs, is het niet een verschrikkelijke beslissing te maken. Maar als je denkt over het kopen van iets minder essentieel, vraag jezelf af of je het echt nodig om de beslissing te maken die snel—vooral als het een website is die je aansporen om dit te doen. Om een offerte in Fast Company weer:

Soms zijn de berichten die aansluiten op de reële beschikbaarheid, maar niet altijd. Acar wees naar een exemplaar van een vijf-minuten countdown-tijd gericht op duwen mensen kopen sneller dat zou gewoon opnieuw ingesteld wanneer de klok liep. Ook bij de doorverkoop e-commerce site ThredUp, de New York Times meldt dat de berichten verschijnen op een shopper op het scherm om ze te vertellen dat “Alexandra van Anaheim net gered van € 222 op bestelling”—hoewel Alexandra niet echt bestaat en alle informatie werd getrokken uit een willekeurige reeks van namen, locaties en items.

Wat zijn enkele van de meest interessante of meest verraderlijke—donkere patronen heb je onlangs gezien? Bent u in staat om ze te negeren, of ze belanden waarin u zich aanmelden voor de nieuwsbrief, de aankoop of ruil uw e-mail om welke coupon bieden ze?

En zodra we hebben allemaal geworden inured deze huidige set van donkere patronen, wat denk je dat ze denken van het volgende?