Vad Är Egentligen Lobbying?

0
11
Illustration for article titled What Exactly Is Lobbying? Foto: Getty Images (Mario Tama/Zach Gibson)

Förra veckan, i ett Twitter-börsen, New York Congressmember Alexandria Ocasio-Cortez och Texas Senator Ted Cruz slutligen kommit överens om något: Både tjänstemän har gått samman och betonat behovet av att begränsa möjligheten för tidigare medlemmar av Kongressen från att bli lobbyister.

“Vår personal arbetar tillsammans samarbeta för att försöka nå en överenskommelse,” säger Cruz. “Jag i sak överens med de ståndpunkter som hon hade twittrat och där vi är överens om politik vi bör arbeta tillsammans över partigränserna.”

Men kommer en proposition faktiskt åstadkomma någonting? Här är en inblick i lobbying (och anti-lobbying) insatser i det förflutna.

Vad är egentligen lobbying?

Lobbying i sig har funnits under mycket lång tid, med anor så långt tillbaka som den 17: e talet och bland de Brittiska Parlamentet (och förmodligen mycket tidigare i historien, bara inte erkänd som sådan).

Kort sagt, när en individ “lobbygrupper”, de är vanligtvis arbetar på uppdrag av ett företag, en organisation eller intressegrupp med målet att påverka beslutsfattare (oftast en myndighetsperson) på ett särskilt initiativ eller initiativ.

Det är ofta advokater eller före detta regeringstjänstemän som anlitas och betalas som en “advokat” för sin sak och dessa lobbyister kommer att arbeta för att motivera sina mål genom att e-posta eller ringa medlemmar av Kongressen, lobbyister kan också lagförslag för sig själva. “Avgår lagstiftare är mycket eftertraktade av opinionsinstitut, särskilt om de hålls i en position av makt under sin Hill tenure,” Vox är Ella Nilsen skriver. “De är så önskvärt eftersom de vet exakt hur saker och ting fungerar och vem man ska prata med i Kongressen.”

Många hävdar att lobbying är en övning av Amerikanernas rätt att göra framställningar, skydd av den första ändringen, och många organisationer som ACLU bedriva lobbyverksamhet för deras orsaker. Det är också en reglerad bransch i USA, även om regler som kan skilja sig från stat till stat med varierande regler kring frågor som den ekonomiska informationen och eller begränsningar (som vi kommer att ta itu med i ett ögonblick).

Lobbyister är också skyldiga att officiellt registrera sig, även om vissa stater som inte kräver officiell registrering, om de inte betalas över ett visst belopp eller arbete under ett visst antal timmar. Någon lobbyist som arbetar på uppdrag av en utländsk nation måste också registrera sig som Utländska Agenter Registration Act.

Vad är problemet?

Anledningen till att lobbying har rykte om den gör det beror på att lobbyister är, med överväldigande majoritet, som betalas av massiva företag med djupa fickor som söker för att gynna sina intressen, snarare än behoven hos allmänheten. 2018, till exempel Läkemedels-Forskning & Manufacturers of America tillbringade nästan $28 miljoner kronor på lobbying, ensam, under det första kvartalet av det år, PRaMA lobbyister tillbringade mycket av deras insatser mot de SKAPAR Handling, en bipartisan lagförslag som skulle skapa konkurrens mellan generiska och märkesvaror drug tillverkare, utan tvekan gynnar konsumenterna.

“Idag är de flesta lobbyister är engagerade i ett system av mutor men det är den lagliga sorten, som grasserar i korridorerna i Washington,” Jimmy Williams, en före detta lobbyist i D.C., skrev för Vox. Med andra ord, lobbying är lagligt och reglerat, men ofta missbrukas. Här är ett exempel, enligt RepresentUs, en ideell organisation som ägnas åt anti-korruption:

Låt oss säga att du är en stor bank. Du vill köpa inflytande med en senator på bankkommittén, så han ska rösta på ditt sätt på en kommande proposition. Det enklaste sättet skulle vara att bara ge $100,000 direkt till senator omval kampanj. Men ack, det skulle vara olagligt — federal lag förbjuder företag från att göra direkta bidrag till kandidater. Så istället kan du hyra en götaland.

Här är där det blir skadad. Att lobbying fast lagligt kan organisera en flott insamling som ger $100,000 för senators omval kampanj. Vid insamling, din lobbyist bara råkar ha en trevlig pratstund om dina känslor om bank-politik med senator personal.

Se problemet? Men låt oss vara tydliga: Det är inte lobbyverksamhet en dålig sak—problemet är bristen på reglering och insyn och vårt behov kampanj finansiera reformen i USA

Vi vet inte heller om lobbyverksamhet ansträngningar som kan äga rum utan att allmänheten är kunskap, ett antal tjänstemän som är anslutna till Trump Administration har olagligt att utöva påtryckningar på regeringen, att inte registrera sig som lobbyister.

Foto: John Moore (Getty Images)

Vad har Trump göra för att stoppa detta?

Under presidentvalskampanjen, Trump lovade att “dränera träsket”—en eufemism som ofta refereras till som ett försök att kväva lobbying i regeringen.

I januari 2017, Vd Trump har loggat in för en etik pant för alla politiska anställer när det gäller lobbyverksamhet. Men Trump förbjudna någon som tjänstgör i den verkställande makten från lobbyverksamhet deras byrå i fem år efter sin avgång, men de kan fortfarande lobbyn andra delar av regeringen. Tidigare lobbyister kan också gå med i Trump administration så länge de inte fungerar på ett område som de tidigare hade varit inblandad i för två år.

Ändå, dessa är ganska oklart linjer.

Som ProPublica skriver, ett antal före detta tjänstemän har sidestepped dessa regler, deltar i “skugga lobbying”, eller jobb som strategisk rådgivning som ett sätt att undvika officiell registrering som lobbyist eller utnyttjar kryphål i den föresätta sig.

Foto: Chip Somodevilla (Getty Images)

Vad är Ocasio-Cortez och Cruz komma överens om?

Congressmember Ocasio-Cortez och Senator Cruz hoppas att förbjuda Congressmembers från lobbyverksamhet för livet. “Om vi kan enas om ett lagförslag utan partipolitiska smet-i-klausuler, inget gift piller, etc—bara en rak, ren förbud mot medlemmar av Kongressen blir betalda lobbyister—då ska jag co-lead räkningen med dig,” Ocasio-Cortez skrev i en tweet, att ta upp frågan om “svängdörrar” av tjänstemän spännande Kongress till jobb på opinionsinstitut.

Det är lovande att båda är överens om behovet av en reform, men det kommer med en enorm potential för att slå tillbaka. Tjänstemän kan fortfarande manövrera sig fram till den kapacitet som inte kräver officiell registrering, vilket innebär att våra politiska landskapet kan sluta med ett par mer “strategisk rådgivare” i vår framtid.

Med andra ord, det är inte troligt att ett lagförslag skulle uträtta något om öppenhet och skugga lobbying riktar sig, med Senatens majoritetsledare Mitch McConnell, det är också osannolikt att det kommer att gå, men vi får se hur detta utspelar sig i europa 2020-valet, om alls.

Mer från Lifehacker, se till att följa oss på Instagram @lifehackerdotcom.