Leren Hoe om Niets te Doen Met het nederlandse Concept van Niksen

0
1146
Bron Afbeelding: Pixabay

Tussen hygge, de deense concept van gezelligheid, en de Zweden lagom, die aanzet tot het leven van een evenwichtig leven, er zijn tal van buzzy Scandinavische levensstijl methoden die voorstanders beweren dat maakt je een beter persoon. Maar als uw probleem is het minder over het vinden van geluk en meer over het afstemmen van de zeurende stemmen in je hoofd, je wilt hoofd iets ten zuiden en bekijk het nederlandse concept van niksen.

Niksen is een stress-verminderen van de praktijk van het Nederland dat letterlijk betekent om niets te doen, of te luieren. In de praktijk betekent dit ‘ iets te doen zonder een doel, als het staren uit het raam hangen, of het luisteren naar muziek,” Carolien Hamming, een coach bij CRS Centrum, een organisatie gewijd aan de bestrijding van stress en burn-out, vertelde Olga Mecking voor Wollige Magazine, waar ik kwam over het concept.

In plaats van voortdurend bezetten uw mening met wat u hoeft te doen of stuiteren van de ene taak naar de andere, niksen is de praktijk van het vertragen het allemaal. Als Mecking schrijft, het is een welkom uitstel van de maatschappelijke verwachtingen over het werk en de productiviteit, die doordringt in de cultuur.

De culturele vooroordelen tegen niets doen komt zwaar in de nederlandse taal. Het populaire gezegde ‘Niksen is niks,’ bijvoorbeeld, betekent ‘niets doen is nergens goed voor.’ En een andere populaire nederlandse zeggende: “Doe gewoon normaal,” vertaalt naar “gewoon normaal.” In de praktijk is dit een suggestie om bezig te blijven, maar niet te druk; om uit te rusten, maar niet te veel. Boven, dus wees niet lui. Productief. Bijdragen.

Klinkt dat bekend? In de VS, ook wij zijn voortdurend verteld te verhogen van onze efficiëntie en productiviteit, om harder te werken dan alle anderen, drukte harder. “Het is een woord met een negatieve bijklank,” Hamming schreef me in een e-mail. “Wanneer we vragen aan elkaar, op maandag, ‘Hoe was je weekend,’ niemand zegt, ‘ik heb geprobeerd om zo min mogelijk doen.’ Dat is niet sexy.”

Maar niksen is precies het tegenovergestelde van die mentaliteit. Het is de kans om te “heerlijk niets doen”, zoals Mecking.

“Onze innerlijke stem zegt altijd, ‘iets nuttigs te Doen,'” Hamming zegt. “Voor uzelf, uw familie, de wereld … dus niksen is echt moeilijk om te doen.”

De hygge mentaliteit is aantrekkelijk omdat het over alle comfort. Maar niksen heeft zijn eigen aantrekkingskracht. Als Mecking schrijft, “Aan mij, hygge lijkt comfortabel, maar ook zeer tijdrovend: Je moet kaarsen, winkel voor dekens en loungewear, en andere mensen in uw gezellige bestaan. Ik ben meer dan tevreden te genieten van mijn eigen bedrijf. Dus, gezien mijn introverte, rustige natuur, ik ben meer aangetrokken te niksen.”

Article preview thumbnail

Hoe je Door middel van een Ellendige Winter Met de deense Concept van Hygge

Voor sommige, de winter is een magische tijd van het jaar. Voor anderen, zoals ik, het is een sombere, koude, duisternis…

Lees meer Lees

Niksen is vergelijkbaar met mindfulness, een woord dat is het onderwerp geweest van talloze self-help boeken en artikelen over de afgelopen jaren. Maar in tegenstelling tot mindfulness, niksen is niet over het verblijf in het moment en zich bewust van uw omgeving; het gaat over jezelf niets doen, over je gedachten laten gaan waar het zal zonder schuldgevoel of verwachting. “Ik denk dat niksen op [a] regelmatig is het belangrijk om gezond te blijven,” Hamming zegt. “Het is een vorm van mentale rust [en] recuperatie, terwijl je wakker bent.”

De nederlandse is zeker niet uitvinden niets doen—filosofen en schrijvers hebben aangeprezen voordelen voor eeuwen en andere culturen zinnen voor een vergelijkbare ervaring (in Italië, dolce far niente betekent dat de zoetheid van niets doen). Mecking opmerkingen tijdens niksen dat krijgt ze haar beste verhaal ideeën, een uitkomst bekend bij iedereen die een “aha-moment”, terwijl in de douche of het uitvoeren van andere monotone taak.

Boven alles, het is geen luiheid. Als Mecking zet het, het is een “grondige genieten van het leven stil.”

“In het wild de meeste dieren doen niets tweederde van hun tijd,” Hamming zegt. “Ze gapen, kijken rond, zitten en wachten tot er een kleine snack. Daarom niksen lijkt mij een natuurlijke staat van zijn.”