AMD huvuden för “Istanbul” med sex kärnor

0
275

AMD logo

Chip företaget firar den sjätte årsdagen av sin Opteron-processorer för servrar genom att tillkännage ankomsten datum för en sex-core variant.

AMD har tillkännagivit att man kommer att leverera en sex-Opteron-processor i juni detta år.

Företaget sagt att processorn är kodnamnet “Istanbul” och kommer att erbjuda 30 procent mer prestanda inom samma kuvert som de nuvarande quad-core-delar.

Företaget sade att chip kommer att levereras till marknaden månader i förväg. I ett blogginlägg, John Fruehe, AMDS Director of Business Development för Server-och arbetsstationsprodukter sade att anledningen till detta är att den nya sex-core chip som bygger på det, “mycket framgångsrik” Shanghai ” design. Med ett högt belånade core design och en mycket väluppfostrade 45nm process, vilket gör steget från 4-core-till 6-core var en kick…”

“Om du gör ett bra jobb på design, och du spika den första gången, du kan raka månader eller kvartal, off av projektet schema. Våra aktuella tidtabeller är ett bevis på förmågan hos våra engineering team runt om i världen.”

Som med de flesta nya processorn lanserar dessa dagar, sade AMD att Istanbul kommer att vara väl lämpad för multi-trådad miljöer såsom virtualisering, och som Fruehe lägga den här typen av användning, “kommer att kunna äta upp dem extra hylsor med ett leende på deras ansikte. Högre nivåer av parallellism kan hjälpa till mer arbete får ske samtidigt för ökad effektivitet – och vi förväntar oss att allt är möjligt inom samma makt och termiska nivåer som du ser i dag med “Shanghai””.

AMD meddelade också sin Direct Connect arkitektur, vilket kommer att möjliggöra ett system med 12 kärnor. Vi kan också räkna med 8-12 core processorer för att komma fram under 2010, som Opteron 6000-serien för 2P 4P och servrar, medan Opteron-4000 serien är planerade för 2010 för 1P och 2P system med fyra – och sex-core processorer.

Också visade var är 32nm processteknik planer, med 12-16 core-processorer på gång. Kodnamn, “Bulldozer”, marker är planerad till 2011 och kommer att stödjas på “Maranello” plattform. En 6-core 32nm-chip, kallat “Valencia” weill följa det, och kommer att köras i “San Marino” plattform.