Ofcom ger BT grönt ljus för nästa generations bredband

0
56

Ofcom kommer att tillåta BT att sätta sin egen prissättning för tillträde i grossistledet till sin supersnabba bredband för att hjälpa till att få tillbaka sin £1,5 miljarder till investeringar.

Ofcom har sagt att det kommer att ge telecos som BT att ta ut vad de vill för grossist super-snabba bredbandstjänster, i syfte att ge dessa företag en chans att ta igen de betydande investeringar de uppgraderade nät kommer att kräva.

Ed Richards, Ofcom: s verkställande direktör, sade i ett uttalande: “Vårt budskap i dag är tydligt: det finns inga rättsliga hinder i vägen för investeringar i super-snabbt bredband, vi vill främja investeringar men också se till att det finns en sund och effektiv konkurrens för framtiden.”

Uttalandet innebär BT kommer att kunna sätta sina egna priser för tillträde i grossistledet till sin nya fibernät, vilka internetleverantörer och andra köper för att kunna erbjuda produkter för konsumenter och företag. Ofcom sa att det var ute efter att se till fri prissättning, fasta priser av avkastning på investeringar och effektiva nätverk och främja konkurrensen.

BT: s verkställande direktör Ian Livingstone, sade i ett uttalande att Ofcom tillkännagivande gav grönt ljus för hans företag är £1,5 miljarder investeringar till att få supersnabbt bredband till 40 procent av BRITTISKA hem under de kommande tre åren.

“Scenen är nu inställd för ett brett utbud av spelare, i alla olika former och storlekar, för att göra sin del i att ge konsumenterna ett val för supersnabb och innovativa tjänster,” sade han. “Nu handlar det om att leveransen.”

Livingston sa BT: s Openreach grossistverksamhet arm är redan registrera dig leverantörer, och kommer att kunna erbjuda 30 000 kunder med fiber tjänsten under de närmaste månaderna. I början av januari, en annan av 500 000 bostäder kommer att ha tillgång till snabbt bredband. “På vår pilot på Ebbsfleet Valley, konsumenter, i dag, att njuta av hastigheter på upp till 100 Mbp/s – snabbaste tillgängliga för konsumenterna någonstans i sverige, och som är jämförbara med var som helst i världen,” Livingston hävdade.

Medan Virgin Media är också att bygga ut ett fibernät för super-snabb tillgång, Ofcom sagt sitt uttalande hänvisade särskilt till kabelnät uppgraderingar, till exempel vad som är BT rulla ut.

Bortsett från prisfråga, Ofcom sa att det undersöker också om privata investeringar är tillräckligt för att driva super-snabbt bredband utveckling, eller om “ytterligare åtgärder” som krävs.

En vakthund är också ute i utvecklingen av industristandarder för grossistprodukter och användning av underjordiska kanalen infrastruktur som ett alternativ för nätutbyggnader. Ja, en Ofcom undersökningen föreslog nuvarande telekom trummor har mellan 40 till 50 procent av deras utrymme kvar för nya kablar.

Klicka här för att ta reda på om företag verkligen behöver supersnabba bredband.