Bartz presenterar nya Yahoo struktur

0
47

Yahoo

Ny vd Carol Bartz tar bara sex veckor för att göra stora förändringar på Yahoo.

Yahoo ‘ s nya interna strukturen avslöjade igår som dess vd Carol Bartz, som tog över i januari förra året, har lovat att ta ner den “silos”, som hade saktat ner internet-företag.

Flytten kom som chief financial officer Blake Jorgensen blev den senaste verkställande lämna Yahoo, som har kämpat för att övertyga Wall Street att man har en strategi för tillväxt efter att ha slagit ner ett uppköpserbjudande från Microsoft förra året.

Enligt planen för att förenkla Yahoos ledning struktur, dess olika teknik-och produkt-grupper kommer att kombineras till en enhet som leds av chief technology Officer Ari Balogh, enligt ett e-postmeddelande Bartz skickat till anställda.

Yahoo kommer också att dela upp världen i bara två regioner i stället för fyra: Nordamerika, som leds av den tidigare USA-chef Hilary Schneider, och Internationella, vars chef har ännu inte namngiven.

“Idag ska jag rulla ut en ny ledningsstruktur som jag tror kommer att göra Yahoo mycket snabbare på fötter,” Bartz, som tog verkställande tyglarna för sex veckor sedan, skrev på Yahoo ‘ s företags blogg. “Vi kommer att kunna göra snabbare beslut, den beryktade silos är borta, och vi har fokus på kunden.”

De förändringar som följer veckor av möten mellan Bartz och olika division huvuden som hon bekantat sig med Yahoo många företag.

Till skillnad från Yahoo tidigare så kallade matris organisation, som kritiseras för att de saknar tydliga rapporteringsvägar, den nya organisationen centraliserar makt och kontroll kring Bartz.

“Det liknar mycket mer av en klassisk business organisation”, säger Gartners analytiker Allen Weiner, och tillade att en centraliserad strategi bidrar till innovationer att nå marknaden snabbare.

Weiner noteras att Bartz, som ersatte grundare Jerry Yang i januari, är Yahoo ‘ s första koncernchef med näringslivet bakgrund som han sade är bäst lämpade att genomföra en sådan struktur.

Yang 18-månaders tid som verkställande definierades av hans avvisande av en $47,5 miljarder anbud från Microsoft, som mjukvaran tillverkaren drog senare tillbaka.

Yahoo: s aktiekurs har sjunkit från en hög av $29.73 (£20.98) i Maj förra året för att under $13 (£9.17) på torsdag, intäkter och vinster har blivit klämd av en branschgemensam nedgång i annonsmarknaden.

Pacific Crest Securities analytiker Steve Weinstein sa Bartz, före detta vd för software tekokare Autodesk, har visat sig vara avgörande och inte rädd för att vidta åtgärder i sin korta tid på företaget. Men han noterade att en omorganisation inte räcker för att återuppliva Yahoo förmögenheter.

“Vad vi verkligen vill se är vilken riktning tar Carol vill gå. Det är det första steget,” Weinstein sa. “Och det andra steget är hur bra hon faktiskt utför.”

Bland de mest angelägna frågor på investerarnas sinnen är ödet av Yahoo search verksamheten, som är en avlägsen sekund till Google. Det har länge varit igång spekulationer om att den enhet, som skulle kunna säljas till Microsoft eller Yahoo kunde samarbeta med en annan rival, såsom AOL Time Warners.

Yahoo försökte bilda en sökning partnerskap med Google förra året som ett alternativ till en affär med Microsoft, men affären föll under OSS antitrust granskning.

På onsdag, Jorgensen sade Yahoo inte var emot en sökning försäljning eller partnerskap, vilket en del bedömare att tro att det rörde sig närmare en affär med Microsoft.

Tidigare denna vecka, Microsofts vd Steve Ballmer sa att han ville ha ett team med Yahoo för att konkurrera med Google, som styr 63 procent av den AMERIKANSKA marknaden.

“Det är för tidigt att diskutera våra strategiska val,” sade en Q&A dokument distribueras av Yahoo ledning till anställda på omstrukturering. “För närvarande, ingenting är av tabellen och skapa värde för aktieägarna är vår första prioritet.” Yahoo sade förändringarna var inte drivs av en önskan att minska kostnaderna, men det är alltid att se över sin verksamhet och kostnader.

I oktober, Yahoo meddelade planer på att skära till minst 10 procent av sin personalstyrka med ungefär 15 000 anställda. Det publicerat en fjärde kvartal nettoförlust på $303 miljoner euro (£214.12 miljoner euro), medan försäljningen sjönk med en procent från föregående år till sek 1,8 miljarder euro (£till 1,27 miljarder).

I sin anmärkning till personal, Bartz erkände “reorg trötthet” inom leden, efter flera omstruktureringar som skedde innan hon gick. “Hänga där – vår avsikt är att lämna denna struktur på plats för två till fyra år”, skrev hon.

Bartz presenterade också en ny “kund advocacy gruppen” för att bättre stämma företaget till omvärlden. “Efter att få en massa arga samtal på mitt kontor från frustrerade kunder”, skrev hon på Yahoo ‘ s blogg, “jag insåg att vi kunde göra ett bättre jobb av att lyssna till och stödja dig.”