Regeringen kan spara £3,2 miljarder kronor på DEN årligen

0
183

Inför morgondagens budget tillkännagivande, att regeringen har släppt en rapport som visar möjliga områden för att minska kostnaderna.

Regeringen har hittat £15 miljarder kronor i potentiella besparingar genom effektiviseringar, inklusive £3,2 miljarder på DET och £4 miljarder kronor i back office-verksamhet, en rapport som släpptes inför budget meddelande har sagt.

Den Operativa Effektiviteten Programmet rapporten omfattade flera olika områden, med DET avsnitt skrivna av före detta Logica chef Dr Martin Läsa.

Rapporten visade att endast £16 miljarder per år spenderades på att DET i den offentliga sektorn, med lokala myndigheter, den största spender.

“Besparingar på cirka 20 procent av de cirka £16 miljarder årliga utgifter (£3,2 miljarder) bör kunna uppnås utan att göra avkall på kvaliteten i frontlinjen tillhandahållandet av offentliga tjänster”, tillade han.

Han skrev att den offentliga sektorn behöver bättre benchmarking och revision, så att chefer kan se när systemen är att leverera ett effektivt sätt. Han föreslog också mer frekvent utvecklingssamtal, och sade, chief information officer (Cio: er) behövs mer kraft för att standardisera system. Dr Läsa tillade att DET måste ses som ett yrke, som har en korrekt förvaltning.

Ett viktigt område för att minska kostnaderna är att flytta till gemensamma tjänster, där områden av regeringen delar back-end system och infrastruktur. Dr Läsa beröm Institutionen för Arbete och Pensioner, kriminalvården och NHS för att flytta till gemensamma tjänster.

“Om några av dessa utmaningar skulle kunna vara framgångsrikt behandlas, den resulterande besparingar skulle vara betydande,” Dr Läs skrev i rapporten.

Sådana besparingar kan ta så länge som tre år att inse noterades.

Även om dessa nedskärningar kan oroa en del i branschen, ett fåtal företag var inte övertygad om att påverkan skulle vara negativ.

“Om regeringen meddelar en minskning i DET att spendera det finns ingen anledning till varför det bör inverka negativt på tjänster. Bra gjort, den offentliga sektorn kan modernisera, minska kostnaderna och för att faktiskt förbättra effektiviteten,” Andy Jacques, senior vice president för North Europe. Mellanöstern och Afrika (EMEA) salesforce.com, sade i ett uttalande.

“Framåtblickande avdelningar kan ta den strategi” anpassa sig och förnya sig “snarare än “hibernate’.”