Oracle och Sun: Vad innebär IT-branschen tror?

0
184

Är affären mellan Oracle och Sun goda nyheter för industrin, eller kommer det att göra ont sektorn?

Efter beskedet i går att Oracle köpte Sun för 7,4 miljarder usd, medlemmar i IT-branschen har varit hoppade i för att göra sina röster hörda.

I respons till den bedömning som gjorts av Oracle ordförande Safra Catz under tillkännagivandet igår – uppskatta en ökning av $15 cent per aktie under första året – David Mitchell, senior vice president för IT-Forskning på Ovum, anser bolagets erfarenhet kommer att se dem genom.

Han sade: “Detta är en djärv uppskattning och en tydlig indikation på att Oracle ser att det kommer att kunna generera betydande synergier, på samma sätt som det har med sitt andra förvärv. I det nuvarande marknadsläget är det svårt för de flesta företag att se längre än nästa kvartal, aldrig tänka ett helt år.”

Han anser också Solen är nu i linje med IBM, HP och Microsoft som “de fyra stora” som kommer att dominera och shape IT-branschen.

Men andra bedömare har tagit denna erfarenhet av Oracle och plockade upp en mindre positiv trend.

PC Pro har citerat en Wall Street-analytiker som föreslog att flytta kommer att sluta med över 10 000 anställda förlorar sina jobb.

Toni Sacconaghi, senior analytiker med Sanford C. Bernstein & Co, sade i en not: “Att leverera $1,5 miljarder i rörelseresultat, Oracle skulle behovet av att öka vinsten med $700 miljoner euro, förutsatt att inga materiella intäkter erosion, vilket tyder på inkrementell personalminskningarna 5 500 till 10 000 beroende på timing.”

Han har också refereras till Oracles tidigare form i förvärvande företag och antalet arbetstillfällen som bidrar till hans analys. Efter att förvärva PeopleSoft 2005, 5 000 jobb försvann följt av 2 000 arbetstillfällen när företaget köpte Seibel 2006.

Det kan vara en dyster syn för vissa av bolagets anställda,men Dr Stefan Ried, senior analytiker på Forrester Research, ser detta som positivt för företaget.

Han sade: “marknaden fart är definitivt konsolidering. Solen – bitars IBM var helt klart en konsolidering inom hårdvara på marknaden. När detta misslyckades… Oracle kommer att kunna vända Solen hantera i en bästa praxis för den paketerade apps / hårdvara kombination och bli ett allvarligt hot mot IBM.”

“Effekterna av Oracle Application verksamhet är fortfarande öppen. Det är i princip första gången som en större ERP-applikationer säljaren förvärvar en maskin säljaren sedan delade av program och programvara som är tillbaka i början av grundandet av SAP och Oracle.”

Verkställande direktören för Ingres, leverantör av öppen källkod information management-tjänster, har en mer pessimistisk syn på flytta. Roger Burkhardt tycker Oracle har inte tänkt igenom detta.

Han sade: “Vi bevittnar början på slutet av hela 1980-talet egenutvecklade DEN tid som den Nya ekonomin för DET tar över och kunder byta ut för ovanligt höga kostnaden för hårdvara och mjukvara och flytta till öppen källkod och öppna standarder. Oracle kan fakturering denna sammanslagning som början på “nästa fas av computing”, men de missar poängen.”

“Nedläggningen av Solen har orsakats av” nästa fas av computing ” som Ingres ser framväxten av öppen källkod och öppna standarder i den Nya ekonomin för DET. Oracle kan tro att genom att låsa in kunden på hårdvara, OS och tillämpning nivå att det kan hålla tillbaka den oundvikliga, men historien säger något annat.”

Det kan mycket väl vara en blandning av åsikter mellan analytiker och IT-proffs som om detta är ett positivt steg, men det verkar som om Oracles köp av Sun kommer definitivt vara något intressant att titta på under de kommande månaderna.