Go Nuts Med Nutyx: En Anpassningsbar Linux Operativsystem

0
115

Linux ger större kontroll än ett operativsystem som macOS och Windows. Men inom Linux utrymme, vissa Linux-operativsystem som ger användaren kontroll än andra. NuTyX står ut som en mycket flexibel Linux operativsystem.

Som en Linux-distro, NuTyX syftar till Linux fanatiker. Det är en fördelning som ger anpassning och kommer helt bloatware gratis. På grund av dess kommandoradsgränssnitt, det är en ganska barebones men funktionella OS. Ta reda på vad NuTyX är, varför det är så flexibelt, och lära sig om du ska använda den!

Vad Är NuTyX Linux?

Nutyx - KDE GUI Bild Kredit: NuTyX.org

NuTyX är ett Linux-operativsystem som betonar hög flexibilitet. En sann minimalistisk s distro, detta OS använder samling koncept. En samling är en samling av alla paket som erbjuder en funktion.

Till exempel, det grafiska användargränssnittet (GUI) samling låter dig installera ett GUI och välj din favorit fönsterhanterare. På NuTyX, det finns massor av val: du kan installera KDE, GNOME, MATE, eller Xfce.

Ytterligare, NuTyX använder sig av “Linux from Scratch” ideologi — som projektet innehåller instruktioner för att bygga en skräddarsydd Linux operativsystem och foundation. Men slutprodukten är en distro knåpat ihop av användaren.

Vad som är Unikt med NuTyX?

Linux-operativsystem finns i överflöd. Medan vissa är de allmänna skrivbordet distributioner, andra är ganska nisch

Den Nyaste Linux Operativsystem för Varje Nisch

Den Nyaste Linux Operativsystem för Varje Nisch
Linux operativsystem uppdateras ständigt, med vissa är mer betydande än andra. Inte säker på om du ska uppgradera? Kolla in dessa nya Linux-operativsystem och se om du ska prova dem.
Läs Mer

. Vissa är bäst lämpade för server miljöer

12 Bästa Linux-Server Operativsystem och vem Som Ska Använda Dem

12 Bästa Linux-Server Operativsystem och vem Som Ska Använda Dem
Att bygga en server? Linux är perfekt, typiskt erbjuder utökade behörigheter, ökad flexibilitet och stabilitet. Men vilken ska du välja? Kolla in de 12 bästa Linux-server operativsystem och vem som ska använda dem.
Läs Mer

eller ens för home theater PC-användning

9 Awesome Linux Media Center-Distributioner för Din HTPC

9 Awesome Linux Media Center-Distributioner för Din HTPC
Linux-distributioner erbjuder en flexibel, mer mångsidig lösning för att skapa en fantastisk HTPC än Windows. Funderar på att bygga en HTPC? Det finns en massa fantastiska Linux media center distributioner som väntar.
Läs Mer

. NuTyX skiljer sig i huvudsak vad användaren vill ha. Unika delar av NuTyX börja med installationen. Det är i huvudsak en roll din egen distro

Rulla Dina Egna Operativsystemet Linux Med Ubuntu Anpassning Kit

Rulla Dina Egna Operativsystemet Linux Med Ubuntu Anpassning Kit
Ubuntu Anpassning Kit erbjuder en DIY erfarenhet för att skapa en anpassad Ubuntu-baserade distributioner, med ditt eget val av program och skrivbordet, för att bränna till CD eller USB. Tid för att bygga dina egna distro!
Läs Mer

. Men den rullande startar efter installation.

Till skillnad från de flesta OS installeras, NuTyX kan installeras från inom de flesta Linux-distributioner. Det är ett Bash-script som kan laddas ner via kommandoraden. Då NuTyX lanseras inom en mängd OS:

installera-nutyx

Som sådan, NuTyX inte kräver en hårddisk eller partition. Istället NuTyX skapar en virtuell miljö så att den kan monteras och installeras utan att formatera och partitionera en disk. Detta är en fantastisk egenskap. Så snart som NuTyX är installerad i en mapp du kan skapa en personlig ISO iteration av NuTyX.

Även dess package manager är fortfarande roman. Medan många Linux-system använder sig av liknande paket chefer, NuTyX har sina egna paket chef inom KORT.

NuTyX Installation

NuTyX-install-1

På grund av dess virtualisering, NuTyX kan installeras med hjälp av flera metoder. Jag försökte NuTyX i en virtuell maskin samt en ny installation på en Atom-drivna Acer netbook

5 Lätt Linux-Distributioner som är Perfekt för en Intel Atom-Processor PC

5 Lätt Linux-Distributioner som är Perfekt för en Intel Atom-Processor PC
Låt inte din Atom-drivna netbook eller låg-specced laptop samla damm i garderoben — installera en lätt Linux-distro och börja njuta av mobila datorer än en gång!
Läs Mer

. Båda processerna var ganska enkel. Det är dock värt att notera att menyerna är avgjort daterad. Det finns ett DOS-eran ser uppsättning av menyer som guide NuTyX installera. Förvänta dig inte något med den polska av Ubuntu-installation windows.

nutyx install

Jag antar att det med tanke på NuTyX vänder sig till avancerade användare, detta borde inte komma som en överraskning. Ändå, NuTyX känns lite gammal och otymplig under den första installationen helt enkelt på grund av dess gränssnitt. Du kommer att gå igenom grundläggande åtgärder, såsom att skapa partitioner. Det är den första, och mest avgörande, steg i processen. Behöver du ett swap-partition, såväl som primära OS-partition.

nutyx install

Slutligen, efter val av språk och inställning av datum och tid, kommer du att skapa ett användarnamn och lösenord. När detta är klart, NuTyX stövlar in i ett command line interface (CLI).

Hur Fungerar NuTyX

Efter uppstart i CLI, installationen är klar. Tja, åtminstone basen NuTyX installera. Men, om du söker något utanför den minimalistiska installera, du kommer att behöva läsa in dem själv. Det är ganska smärtfri. Tack och lov, med iakttagande av Linux from scratch ideologi, NuTyX har en fantastisk dokumentation. Samtidigt som jag tyckte att installationen är ganska enkel, det är en fast installation dokument fylld med skärmdumpar.

nutyx

Vad jag fann mest användbar var den avslutande artikel. Detta ger en överblick om att uppdatera metadata för tillgängliga paket och installera ett GUI. Den första åtgärden jag tog efter att du loggat in var att installera Xorg:

få xorg

Package manager, KORT, är ganska intuitivt. För att spara tid kan du göra en allt-i-ett-installation av olika verktyg. Skriv helt enkelt in dessa som en sträng i kommandoraden:

få packa upp zip xdg-user-dirs vim ntfs-3g alsa-utils firefox, libreoffice pidgin thunderbird

Vill ha ett GUI? GNOME, KDE, Xfce, MATE, Openbox, och Lxde är tillgängliga:

få kde5 kde5-extra
få gnome gnome-extra
få xfce4 xfce4-extra
få mate mate-extra
få lxde
få openbox

Händerna På NuTyX

KDE running on Nutyx Bild Kredit: NuTyX.org

Mitt första inlägg-installera åtgärd var att ladda upp ett GUI. Jag plockade KDE eftersom det är lätt och jag använde min gamla maskiner för att testa ut NuTyX. Jag utförde även en omfattande installation av flera nyttiga verktyg som LibreOffice och Firefox. Navigera NuTyX med kommandoraden samt ett GUI är ganska standard biljettpriset. Det är inte annorlunda än någon annan CLI – eller GUI-baserade Linux-distributioner.

Jag uppskattade den lätta karaktär NuTyX. Ofta, särskilt när du köper en pre-byggd maskin, det är bloatware att ta bort. Linux operativsystem typiskt undfly bloatware. NuTyX tar detta koncept till det yttersta. NuTyX är därför vad du gör det till. Snyggt inslag tillåter dig att ändra det GRAFISKA gränssnittet utan att behöva ladda ner varje paket eller installera ett gränssnitt. I stället paket som redan har laddat ner är bara installeras om vid byte av GUI alternativ.

Plus package manager består av utbyggbart moduler. Detta innebär att det finns inga beroenden, men glibc. Det är en stor vinst för NuTyX i sin upptäckten av runtime beroenden automatiskt.

Vem Bör Använda NuTyX?

Nutyx with a GUI Bild Kredit: Nutyx.org

NuTyX är bäst lämpade för avancerade användare. Medan en Linux-nybörjare kan användaren NuTyX, avsaknaden av ett grafiskt användargränssnitt gör det som är bäst för mellannivå till avancerad publik. Installationen är ganska intuitivt. Men den obligatoriska partitionering kan vara en utmaning för nybörjare. Visst, det är inte så komplicerat som laddar upp CoreOS. Men NuTyX är inte så enkelt som Ubuntu Desktop som är enkel nog för någon som har använt en DATOR.

För de som avskyr att svälla och vill ha full kontroll över sin maskin, NuTyX är ett fantastiskt val. Det är svårt att föreslå särskilda program för NuTyX som det bara är så flexibel. Använd den som en CLI-distro, installera det på sin egen hårddisk, kör NuTyX från en annan Linux-operativsystem: möjligheterna är nästan oändliga. Som sådan använder för NuTyX variera. Det kan vara en bra server OS eftersom det är så lätt och kommando-baserad, eller ens en utvecklingsmiljö från en annan distribution.

Bör Du Byta till NuTyX?

Om du har fått ett Linux-operativsystem som du tycker om och är nöjd med, med alla medel, fortsätta att använda det. Men jag skulle definitivt rekommendera att åtminstone försöka NuTyX. Till skillnad från många distributioner som kräver en Live-CD eller ny installation, NuTyX kan enkelt installeras i en egen virtuell miljö. Det är en utmärkt distro att spela med och anpassa. Därför NuTyX är en solid razzia i mer avancerad Linux-frågor och ett bra sätt att få hands-on med ditt OS. Många användare söker sig till NuTyX för sin flexibilitet. Även Linus Torvalds, skaparen av Linux, som kallas flexibilitet “största styrka” i Linux.

Det är här där NuTyX utmärker sig. Dessutom, NuTyX är awesome för äldre hårdvara. Eftersom det är oerhört lätt, NuTyX är perfekt för åldrande enheter eller kör en virtualiserad miljö. Men om du inte är sugen på att några gör-det-själv (DIY) arbete, NuTyX är inte för dig. Om du föredrar ett enkelt genom att klicka installationen och vill bara komma igång med att använda ett operativsystem, pass på NuTyX. För dem som är villiga att lägga i lite i förskott för arbete, NuTyX är en Linux lekplats.

Go Nuts Med NuTyX: Avslutande Tankar

NuTyX är som en uppsättning LEGO för Linux. Efter bas installera, du har vad som liknar en hink av tegel och väntar på dig att sätta ihop vad du vill. Installera ett GUI, hålla sig till kommandoraden använda den på en server, använd det på skrivbordet, ta NuTyX var du vill. Det är en jack of all trades Linux operativsystem. Men bland den enorma mängden av val, NuTyX erbjuder även en uppsjö av enkelhet. Package manager är en barnlek, installationen är ganska enkel, och du behöver inte ens torka en hårddisk för att komma igång med NuTyX.

Letar du efter de bästa Linux-operativsystem? Kolla in dessa bästa Linux-distributioner

Det Bästa Linux-Operativsystem

Det Bästa Linux-Operativsystem
Det finns många Linux-distributioner som finns tillgängliga för en rad olika ändamål, som gör det svårt att välja ibland. Här är en lista över de allra bästa för att hjälpa dig att avgöra.
Läs Mer

. Eller läs om vad vi använder här och varför

Vilken Linux-Operativsystem som Vi Använder och Varför

Vilken Linux-Operativsystem som Vi Använder och Varför
Det är en sak att rekommendera en Linux-distributioner. Det är en annan att visa dig vilka som vi faktiskt kan använda på daglig basis. Här är de som vi föredrar och varför!
Läs Mer

.

Har du provat NuTyX, eller planerar du att? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Image Credit: DistroWatch