NHS HET glitches leiden tot de behandeling van een patiënt achterstand

0
54

healthcare IT

Glitches in een NHS systeem upgrade zijn veroorzaakt door een periode van zes maanden wachttijd voor sommige patiënten.

Problemen met een computer systeem upgrade hebben veroorzaakt een achterstand van duizenden patiënten in een ziekenhuis vertrouwen, die moet nu wachten zes maanden of meer een ziekenhuis een onderzoek of behandeling.

Ministerie van Volksgezondheid regelgeving houdt in dat patiënten niet hoeven te wachten voor een behandeling in een ziekenhuis langer dan 18 weken vanaf het moment dat ze zijn doorverwezen door een HUISARTS.

Meer dan 14.000 mensen bij een grote Londen vertrouwen al hebben ondervonden wachttijden die een inbreuk door de overheid vastgestelde normen, volgens een verslag in de Times.

De achterstand op het gebied van elektronische patiëntendossiers op een 18-week wachtlijst is overgoten met een oppervlakte van 26.000.

“Het is een frustratie voor iedereen bij Barts and The London NHS Trust die ons verlangen om te voldoen aan de 18-week nationale doelstelling is aangetast door eerdere tekortkomingen in informatie management en beheer systemen”, een woordvoerster voor het vertrouwen zei in een verklaring.

Het systeem werd geïntroduceerd door Barts and the London NHS Trust in April van vorig jaar, en is een voorloper van de vele elektronische patiëntendossier systemen die momenteel worden geïnstalleerd in het land, als onderdeel van de € 12,6 miljard NHS HET upgraden.

De problemen zijn het gevolg van storingen in het Cerner Millennium CRS, in combinatie met gebrekkig gegevens en procedures. Het vertrouwen dat zei de enorme omvang van de reserve zal het erg moeilijk om duidelijk, maar het is ons streven om dit te doen door het einde van het jaar.

“Het totale aantal van de patiënten niet worden behandeld binnen 18 weken na verwijzing heeft verminderd, en blijft dit doen, maand-op-maand, als een resultaat van een uitgebreid onderzoek door het vertrouwen om ervoor te zorgen dat patiënten worden gezien en behandeld in de tijd, alsmede ervoor te zorgen dat gegevens over alle patiënten nauwkeurig en voorkomt dubbel,” de woordvoerster gezegd.

“Er is geen bewijs dat patiënten is gekomen om klinische schade vanwege de achterstand,” voegde ze eraan toe.