Mat Från El-projektet bär sitt första protein-rik “frukt”

0
98

Made in a small portable lab, this edible protein powder could help famine-stricken areas better produce ...

Gjort i en liten bärbar lab, detta ätbara proteinpulver kan hjälpa hungersnöd drabbade områden bättre producera sin egen mat

(Credit: Laboratorier vid VTT)

En finländsk forskning, det finländska projektet har skapat ett parti av en enda cell protein med bara el, vatten, koldioxid och mikrober i en liten bärbar lab. Medan vi är tveksamma till att kalla den “mat” i dess nuvarande tillstånd, saker som är ätbara och näringsrik nog att användas för matlagning eller foder, och laget hoppas att systemet så småningom kan användas till att odla mat i områden där den behövs som mest.

Jordbruk är inte den mest effektiva av processer, som kräver enorma arealer mark, massor av resurser och en enorm miljömässig toll. Och det är bara för att odla mat, för att inte tala transportera runt om i världen. För att bidra till att lindra vissa av dessa frågor och frigöra jordbruksmark för andra ändamål, Mat Från El-studie inleddes i augusti förra året, som ett gemensamt projekt mellan Lappeenranta University of Technology (LUT) och VTT Technical Research Centre of Finland.

Som namnet antyder, laget är att utveckla ett sätt att skapa mat från el – med hjälp av några andra resurser, förstås. Kärnan i systemet är en bioreaktor, som innehåller vatten, mikroorganismer och näringsämnen som kväve, svavel och fosfor. Koldioxid och en elektrisk ström är som pumpas in i mixen för att saker kick off.

Den elektriska strömmen utlöser elektrolys av vatten, som producerar vätgas. Fed av näringsämnen, mikrober sedan vända för att väte till syre, och slutresultatet är sedan torkas till ett pulver, ätbara, näringsrik substans.

“På lång sikt, protein skapat med el som är avsedd att användas i matlagning och produkter som det är,” säger Juha-Pekka Pitkänen, Principal Scientist vid VTT. “Blandningen är mycket näringsrik, med mer än 50 procent protein och 25 procent kolhydrater. Resten är fetter och nukleinsyror. Konsekvensen av den slutliga produkten kan ändras genom att ändra mikroorganismer som används i produktionen.”

För närvarande tar det ca två veckor att producera ett gram protein, och utrustning för att göra det är ungefär lika stor som en kaffekopp. Genom att skala upp systemet, forskarna säger att deras process som i slutändan ska vara nästan 10 gånger mer energieffektiva än fotosyntesen, som används för att odla liknande grödor. Och det finns massor av andra miljömässiga fördelar.

“Jämfört med traditionellt jordbruk, produktion metod som för närvarande är under utveckling och inte kräver en plats med förutsättningar för jordbruk, såsom rätt temperatur, luftfuktighet eller en viss jordart, säger Jero Ahola, en Professor på LUT. “Detta ger oss möjlighet att använda en helt automatiserad process för att producera foder som krävs i en container anläggning byggd på gården. Metoden kräver ingen pest-control ämnen. Endast den önskade mängden gödsel-näringsämnen som används i den slutna processen. Detta tillåter oss att undvika eventuella miljökonsekvenser, såsom runoffs i va-system eller bildandet av kraftfulla växthusgaser.”

Studien kommer att fortsätta i ytterligare tre år, och under den tiden planerar gruppen att finjustera reaktorn, förbättra effektiviteten och utveckla systemet för kommersialisering.

Källor: Villmanstrands tekniska Universitet [1],[2]