Internet-användare missnöjda med ISPs

0
41

En undersökning som publiceras av uSwitch har visat att internet-användare är mer missnöjda med sina leverantörer.

Nästan hälften av STORBRITANNIENS internet-användare är missnöjda med sina internet-leverantörer (ISP), en undersökning av uSwitch har visat.

Den 12,054 de tillfrågade i undersökningen, som beställdes av uSwitch och genomfördes av YouGov, sa att de föredrar de mindre Isp: er marknadsledande.

I rapporten sägs att “över hälften – 54 procent – av de tillfrågade inte tror att de får det bästa från deras leverantör och kund tillfredsställelse gap mellan de bästa och de sämsta leverantörerna var större än någonsin.”

Tre Internetleverantörer, som äger 50 procent av bredbandsmarknaden, fodrad botten av undersökningens resultat. Bara 60 procent av de tillfrågade skulle rekommendera BT till en vän, medan endast 52 procent skulle ha rekommenderat, Orange och bara 49 procent skulle ha rekommenderat AOL.

Generellt godkännande betyg var något högre med 74 procent för BT, 70 procent för Orange och 66 procent för AOL, men det verkar många kunder ser mindre Internetleverantörer som erbjuder bättre service.

Den högst rankade var service från O2, med 92 procent av de tillfrågade säger att de var nöjda generellt. Företaget kom upp i nio av 11 kategorier som bedömdes i.

Andra höga poäng ingår PlusNet med 88 procent total tillfredsställelse och Himlen med 87 procent.

Nästan alla de nio leverantörer fått runt 50 procent mark för kundservice och teknisk support, men alla gjorde bra i den “lätthet att börja använda den leverantör” och “kvaliteten i den information som under knappen” kategorier.