De europese Commissie leidt oproepen voor één van de privacy wetgeving aan te pakken PRISMA inbraak

0
52

Europa-breed wetten ter bescherming van gegevens die nodig zijn om aan te pakken spionage, dringt er bij de vicevoorzitter van de Commissie.

Nieuwe EU-breed wetten op de bescherming persoonsgegevens zijn nodig voor het herstel van het vertrouwen in de digitale economie, volgens de vice-voorzitter van de Europese Commissie en de EU-commissaris voor justitie, Viviane Reding.

In een toespraak tot de deelnemers van de Europese Data Protection Conference in Brussel, Reding zei de economie van Europa zouden kunnen worden beschadigd, tenzij een enkele data protection wet is vastgesteld over het hele continent.

Vertrouwen in de data-gedreven economie, al is de behoefte aan een boost, is beschadigd.

“Het vertrouwen in de data-gedreven economie, al is de behoefte aan een boost, is beschadigd. Dit is een bron van zorg vanwege de mogelijke impact op de groei. Verzameld, geanalyseerd en verplaatst, persoonlijke gegevens heeft verworven enorme economische betekenis. Volgens de Boston Consulting Group, de waarde van de EU-burgers de gegevens van €315bn in 2011. Het heeft de potentie om uit te groeien tot bijna €1tn per jaar in 2020,” zei ze.

De recente spionage openbaringen hebben ook hun tol geëist en resulteerde in het vertrouwen van gebruikers die verloren zijn gegaan, legde ze uit.

“[Dat is] bijzonder schadelijk voor de digitale economie, omdat het hier gaat om bedrijven waarvan de diensten die we allemaal dagelijks gebruiken,” zei ze.

Echter, Reding zei, nog voordat de NSA openbaringen, vertrouwen begon te wankelen.

“De bescherming van de gegevens door de Commissie voorgestelde hervorming in januari 2012 biedt een antwoord op beide van deze problemen: de Europeanen’ zorgen over PRISMA en de achterliggende gebrek aan vertrouwen,” zei ze.

Zij ging cite recent onderzoek van de Information Technology and Innovation Foundation (ITIF) over de schade aan de AMERIKAANSE cloud-industrie als een bewijs van haar aanspraak.

“Dit biedt een kans voor cloud-aanbieders die in staat zijn tot het leveren van een hogere standaard van veiligheid en beveiliging voor de gegevens. De bescherming van de gegevens worden de selling point: een competitief voordeel,” zei ze.

Reding toegevoegd dat de Europese regeringen moeten veranderen om hun aanpak van de bescherming van de gegevens door buitenlandse bedrijven, het toepassen van de europese wetten voor bescherming van gegevens volledig, het instellen van de omstandigheden waarin de gegevens kunnen worden overgedragen van de EU, de tenuitvoerlegging van sancties op aan bedrijven die niet voldoen aan de EU-wetgeving en duidelijke regels over “de verplichtingen en aansprakelijkheid van cloud providers die de verwerkers van de gegevens.”

Deze hervormingen zouden “stand brengen van een moderne, evenwichtige en flexibele set van regels voor gegevensbescherming. Een set van regels die zullen zorgen voor een dynamische markt binnen de Europese Unie en een basis voor internationale samenwerking,” concludeerde ze.