Mat Fra Elektrisitet prosjektet bærer sitt første protein-rik “frukt”

0
52

Made in a small portable lab, this edible protein powder could help famine-stricken areas better produce ...

Laget i en liten bærbar lab, er dette spiselig protein pulver kan hjelpe hungersnød-rammede områder bedre produsere sin egen mat

(Credit: Laboratorier ved VTT)

Et finsk forskningsprosjekt har opprettet en gruppe for enkelt-celle protein bruker bare elektrisitet, vann, karbondioksid og mikrober, i en liten bærbar lab. Mens vi er nølende til å kalle det “mat” i sin nåværende tilstand, ting er spiselig og næringsrik nok til å bli brukt til matlaging eller husdyr fôret, og teamet håper at systemet kan eventuelt brukes til å dyrke mat i områder hvor det trengs mest.

Landbruk er ikke den mest effektive prosesser, som krever store deler av landet, massevis av ressurser og et enormt miljøet. Og det er bare å dyrke mat, la alene for transport rundt om i verden. For å hjelpe lindre noen av disse problemene og frigjør jordbruksareal til andre formål, Mat Fra Elektrisitet studien ble lansert i August i fjor, som et felles prosjekt mellom Lappeenranta University of Technology (LUT) og VTT Technical Research Centre of Finland.

Som navnet tilsier, laget er å utvikle en måte å lage mat fra elektrisitet – med hjelp av et par andre ressurser, selvfølgelig. Midtpunktet av systemet er en bioreactor, som inneholder vann, mikrober og næringsstoffer som nitrogen, svovel og fosfor. Karbondioksid og en elektrisk strøm er pumpet inn i blandingen for å sparke ting av.

Den elektriske strømmen som utløser elektrolyse av vann, som produserer hydrogen. Lei av næringsstoffer, mikrobene slår deretter at hydrogen om til oksygen, og resultatet blir deretter tørket i en pulveraktig, spiselig, næringsrik sammensatte.

“På lang sikt, protein opprettet med elektrisitet, er ment å brukes i matlaging og produkter som det er, sier Juha-Pekka Pitkänen, ledende Forsker ved VTT. “Blandingen er svært næringsrik, med mer enn 50 prosent protein og 25 prosent karbohydrater. Resten er fett og nukleinsyrer. Konsistensen av det endelige produktet kan endres ved å endre organismer som brukes i produksjonen.”

For tiden, det tar omtrent to uker å produsere ett gram protein og utstyr for å gjøre dette er omtrent på størrelse med en kaffekopp. Ved å skalere opp systemet, sier forskerne deres prosessen bør etter hvert være nesten 10 ganger mer energieffektive enn fotosyntesen, som er brukt til å vokse lignende avlinger. Og det er nok av andre miljømessige fordeler.

“Sammenliknet med tradisjonelt landbruk, produksjon metode som for tiden er under utvikling krever ikke et sted med vilkårene for jordbruk, slik som temperatur, fuktighet eller en viss type jord, sier Jero Ahola, en Professor ved LUT. “Dette gir oss muligheten til å bruke en helt automatized prosess for å produsere dyrefôr som kreves i en container anlegget bygget på gården. Metoden krever ingen skadedyr-kontroll stoffer. Bare den nødvendige mengden av gjødsel-næringsstoffer som er brukt i lukket prosess. Dette gjør det mulig for oss å unngå eventuelle miljøeffekter, for eksempel runoffs i vann systemer eller dannelsen av kraftige klimagasser.”

Studien vil fortsette i ytterligere tre år, og i den tiden laget planer for å finjustere reaktoren, forbedre effektiviteten og utvikle system for kommersialisering.

Kilder: Lappeenranta University of Technology [1],[2]