Ekonomi för att främja öppen källkod, säger Sun chief

0
48

Sun Microsystems vd Jonathan Schwartz skjuter öppen källkod och fri programvara, eftersom han lanserar Sol Moln.

Den ekonomiska nedgången är att hjälpa till stoke bränder FOSS, eller fri programvara och öppen källkod, Sun Microsystems vd Jonathan Schwartz sade i går.

I ett gäst blogginlägg för OStatic, en webbplats som skapats särskilt för att förespråkare för öppen källkod, Schwartz insisterade på att framtiden har aldrig varit ljusare för FOSS. På grund av att Schwartz meddelade Solen börjar ett nytt program för att utveckla vad det är som ringer Solen i Moln, ett diversifierat ansträngning för att se till öppen källkod plats i centrum av cloud computing.

“När du ser världens mest konservativa företag börjar använda öppen källkod, du vet fart är på din sida”, sade han i inlägget, som var planerad att sammanfalla med öppnandet dagen av Open Source Business Conference i San Francisco. “Som skapar enorma möjligheter för de av oss som har banat väg för marknaden, för att driva kommersiella möjligheter.”

Schwartz kallade det en “missuppfattning” att öppen källkod är inget mer än en kostnadsbesparande åtgärd som erbjuder en krycka för att hjälpa företag att halta mig igenom tuffa ekonomiska tider. I stället, sade han, öppen källkod bidrar till att skapa blomstrande samhällen i hjärtat av ett företags affärsmodell.

“I själva verket är internet mest värdefulla varumärken är alla gratis – Amazon, Google, eBay, Skype, Yahoo, Facebook… De varumärken att nå fler människor och har större släktskap än bara om någon annan konsument varumärke”, sade han.

“I den tekniska marknaden, Linux, Java, MySQL, Firefox, Apache, Eclipse, NetBeans, OpenOffice.org, OpenSolaris – det gäller samma sak: Gratis är en universell pris, kräver att valutaomräkning, och når den längsta svans av marknaden.”

Genom att investera tungt i FOSS, Schwartz sade Sun tjänar “uppmärksamhet och engagemang” av människor som de annars kanske aldrig når. Utvecklare i sin tur förbättra på open source produkt, att förankra de utvecklare mer fast att öppen källkod.

“Open innovation, innovation driver preferenser, önskemål enheter antagandet,” Schwartz sade. “De största företagen i världen ser nu överklaga och nytta av att leva utanför stängt, egenutvecklade system.”

Som en del av detta initiativ, Solen håller på att bygga cloud computing erbjuder ovanpå plattformar med öppen källkod levereras under en Creative Commons-Licens. En sådan licens som gör det möjligt för utvecklare att använda open source produkter utan rädsla för att lösa tvister.

Och, till skillnad från nästan alla av sina närmaste konkurrenter, Sol Moln kommer att arbeta bakom företagens brandväggar “för de kunder som inte kan, på grund av att förordning, säkerhet eller företag begränsningar, använda ett publikt moln,” sade han.

“Om du inte kan flytta till molnet, vi ska flytta molnet till dig.”

Kritiker konstaterade att Schwartz sannolikt var som syftar till att göra Solen ser bättre ut till potentiella friare, bland annat IBM, som förra veckan var enligt uppgift att erbjuda några sek 6,5 miljarder euro för bolaget.