ContactPoint barn databas ‘paus’ över säkerhet

0
44

En £224 miljoner databas av alla BRITTISKA barn står inför fler förseningar efter data avskärmning frågor.

ContactPoint, en databas av alla barn i STORBRITANNIEN, har varit “pausad” när säkerheten brister fanns.

Utvecklingsarbete på den kontroversiella £224 miljoner databas tillfälligt hejdades efter problem har upptäckts i systemet skärmande detaljer om utsatta barn, Departementet för Barn, Skolor och Familjer (DCSF) sade.

Problemet kommer bara dagar efter att en rapport som sade ContactPoint databas kan vara olaglig.

En avdelning taleskvinna sade i ett uttalande: “Vi har pausat den pågående uppdateringen av data samtidigt som vi undersöker. Vi kommer inte att starta om den, om det finns risk för att omatchade poster för barn vars befintliga ContactPoint poster har varit avskärmade.”

Uttalandet läggas till: “de Lokala myndigheterna är redan avskärmning poster där de bedömer att det finns en risk för att ett barn eller en familj eller antagandet placering. Vi har varit medvetna om att det i vissa fall identiteter kan vara sammankopplade. Vi arbetar med nationella datakällor för att lösa problemet.”

Skugga Barnens Minister Tim Loughton sade: “Regeringen har visat att man inte kan lita på att ställa upp stora databaser eller för att hålla våra data är säkra. Trots allvarliga och utbredda farhågor om säkerhet, integritet och behovet av denna databas, ministrar verkar fast beslutna att köra igenom det.”

ContactPoint inför förseningar efter HMRC brott år 2007, så ministrar kunde revision säkerhetsåtgärder, medan en rapport som sedan dess har sagt att databasen kan aldrig vara helt säker.