Analys: Är snokande på Facebook ett steg för långt?

0
42

Bestämmelserna har i tysthet gått att spåra användarnas data i namn av kampen mot brottslighet och terrorism, men under allt detta är den obesvarade frågan om vi kommer ha en så kallad “Big Brother” – databasen.

DET PRO som ursprungligen rapporterade om möjligheten till sociala nätverk som Facebook behålla användarnas data i förra veckan, och den nationella tidningar har följt efter.

Men varför har denna fråga orsakat en sådan uppståndelse och vad är de händelser som har lett fram till detta skede?

I hjärtat av ärendet är regeringens mål att bekämpa brottslighet och terrorism i Storbritannien. Kommunikation leverantörerna har för några år kvar comms uppgifter på frivillig basis i enlighet med del 11 av Brottslighet och Säkerhet Act 2001.

Ministern för Säkerhet, Terrorism, Brottslighet och Polisarbete Vernon Coaker medgav detta på ett House of Commons möte nyligen, och var tacksam för att regeringen är parter i branschen för deras stöd.

Men för två veckor sedan situationen förändrats tyst. DET PRO återigen var där för att rapportera om genomförandet av EU: s Direktiv om Lagring av Uppgifter, där Internetleverantörerna blir tvungna att lagra kunddata snarare än på frivilligt basis.

Det faktum att det gick så lugnt var överraskande, men förståeligt. Industrin och allmänheten var i allmänhet att acceptera det faktum att Isp (Internet Service Providers) skulle hålla kommunikation register – precis så länge som de inte ser på innehållet.

I själva verket, även med hög profil pro-integritet organisationer såsom Frihet erkänna att Internetleverantörerna att lagra uppgifter ska användas för brottsbekämpande ändamål. Dess främsta oro är inte det faktum att de har data, utan snarare möjligheten att regeringen skulle kunna använda det för en massiv centraliserad databas.

“Dessa data kan vara ganska användbart för polisens brottsbekämpande och har varit något som de har använt i många år,” sade Anita Svan, Liberty ‘ s policy officer.

“Vad de säger är att de kan använda det för ett stort statligt ägda databas, vilket betyder att det är mycket lättare för polisen eller kommun att få tillgång till den utan några kontroller.”

På samma styrgrupp möte, Coaker avslöjade då att ISP data kan inte vara nog, och att regeringen tänkte göra sociala nätverk för att hålla användaren data för senare användning.

I en mening då, sociala nätverk är inte ett stort steg att byta från spårning av ISP kommunikation. Det har redan sagts att innehållet inte skulle hållas, utan snarare uppgifter om vem som människor motsvarade med.

Problemet är att ingen är riktigt säker på hur dessa nya regler kommer att passa in i planen för att kunna skapa det nya “big brother” – databasen, som har redan sett ett extra belopp på oppositionen.

I oktober förra året, inrikesministern drog “big brother” för datalagringsdirektivet från Queen ‘ s Speech, som säger att det skulle vara ett samråd och debatt om frågan. Något som vi fortfarande väntar på.

“Innan du fortsätter till lagstiftning, jag är klart att vi måste ha ett omfattande samråd med alla berörda parter för att ställa ut nya problem, det viktiga kapacitetsbrister som vi måste ta itu med och titta på möjliga lösningar”, sade han under ett tal förra året vid Institute for Public Policy Research.

“Vi måste också enas om vilka skyddsåtgärder som kommer att behövas, utöver de många som vi har på plats redan, för att ge en gedigen rättslig ram som skyddar medborgerliga fri-och rättigheter.”

Så hela big brother database frågan är fortfarande inte klart. Men experter har ställt frågan: Även om det var OK att spåra sociala nätverk för data, vad skulle det tjäna till?

Rik Ferguson, säkerhetsexpert för Trend Micro, sade att regeringen behövs för att tänka mer rationellt om hur de skulle spåra användarnas kommunikation.

“De människor som att [big brother database] lagstiftning syftar på är de som är duktiga på att dölja sina spår,” sade han. “De kommer att se till att deras trafik inte resa okrypterad över STORBRITANNIEN nätverk.”