Undersökning: SaaS på utvecklingsagendan

0
58

Software-as-a-service är sannolikt att funktionen högt på R&D agenda av de flesta leverantörer och företag under 2009, som utvecklare shun cloud computing.

Över hälften av alla utvecklare förväntar sig att arbeta med program-som-som-service (SaaS) – program i år, enligt den senaste undersökningen.

Hälften av de 1 300 personer utvecklare ifrågasatte i Evans Data Global Utveckling Undersökning förväntas arbeta på program som levereras med en SaaS-modellen under de kommande 12 månaderna.

Antagandet förväntan var starkast i Asien-Stillahavsområdet, även om antalet utvecklare som för närvarande arbetar på SaaS-implementeringar var störst i USA, där 30 procent sa att det var en del av deras nuvarande utveckling.

I Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA-regionen), färre utvecklare sade att de var närvarande på att utveckla SaaS-applikationer, och 53 procent sade att de förväntas att göra så inom 12 månader.

Undersökningsresultaten bekräftade framgång för SaaS-konceptet för att ersätta den traditionella modellen för business applikationer som körs i huset med traditionella licenser, föreslog John Andrews, president och chief executive av Evans Data.

“SaaS levererar på löftet om en snabb utbyggnad, begränsad initial investering i kapital och personal, samt en minskning i den programvara ansvar att göra SaaS ett mycket önskvärt alternativ till programvaran på en användares premiss,” tillade han.

För alla dess hype, cloud computing framstod som mindre påtaglig dragning så långt som forskning och utveckling (R&D) är aktuella än SaaS, med färre än 10 procent av utvecklarna som använder molntjänster.

Men över en fjärdedel hade planer på att använda moln-tjänster vid en viss tidpunkt, och i Asien-Stillahavsområdet antalet förväntar sig nästan hälften. Och den stora, internationella hinder för adoption nämndes som säkerhet.

I form av regionala skillnader undersökningen visade att mer EMEA-baserad utvecklare använder VMware tools för virtualisering än i någon annan region, även om Microsoft-verktyg som kom i en nära andra, och båda var långt före alla andra teknik varumärken i bruk.