PC-sändning tillväxt på den lägsta nivån sedan 2002

0
31

Preliminära marknaden siffror har funnit PC-branschen drabbats av sin värsta kvartalsvis tillväxt i sex år vid utgången av 2008.

PC-industrin drabbats av den värsta tillväxttakten sedan 2002 i den fjärde kvartalet 2008, som över hela världen transporter uppgick till 78,1 miljoner enheter.

Detta var en ökning med 1,1 procent jämfört med samma kvartal 2007, enligt preliminära resultaten publiceras idag av analysföretaget Gartner.

“USA upplevt brantare än väntat transporten minskar på grund av lågkonjunkturen. Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA) var också påverkas av den ekonomiska sakta ner över viktiga länder, säger Mika Kitagawa, chefsanalytiker för Gartners Client Computing Marknader koncernen.

Asien-Stillahavsområdet också noterat den värsta transporten tillväxten sedan Gartner startade sin PC statistik forskning. Medan latinamerika uppfyllda förväntningar, tillväxten var också mycket lägre än tidigare.

Gartner säger netbook-segmentet var den viktigaste tillväxtfaktor för 2008 semester PC säsongen, snabbare än den allmänna tillväxten i vad man kallar den ” mobila PC-marknaden.

Men PC inkomster generellt upplevde rekord nedgång, där en brant nedgång i den genomsnittliga försäljningspriser samt solid tillväxt av mer prisvärda system, inklusive mini-bärbara datorer, har bidragit till denna minskning. Ja, Asus fick ett särskilt omnämnande, eftersom det inspelade bästa prestanda året med 67,9 procent tillväxt.

I termer av marknadsandel, HP lyckades ändå växer över hela världen i genomsnitt under sista kvartalet, i synnerhet i EMEA med sin netbook försäljning. Men även från år till år tillväxt var den lägsta nivån sedan sammanslagningen med Compaq 2003.

Dell kämpat för att öka leveransvolymerna mätt i USA och EMEA, men som hålls på andra plats. Acer är fortsatt tillväxt till följd av låga priser på Datorer, med globala PC-leveranser växande 31,1 procent i det sista kvartalet av 2008.

Lenovo behållit sin fjärde position på den globala marknaden, men det har också drabbats av en nedgång för första gången sedan 2006. Toshiba höll på femte plats med 20,7 procent, på årsbasis, fjärde kvartalet tillväxt.

För hela året, i hela världen PC-leveranser uppgick 302.2 miljoner enheter under 2008, en 10,9 procent ökning från 2007. De fem största PC-tillverkare ranking, oförändrat jämfört med 2007.

I EMEA, PC nådde transporter och 107,9 miljoner enheter under 2008, en 17-procentig ökning från 2007. Men i den fjärde kvartalet 2008, PC-leveranser uppgick till 30,4 miljoner enheter, endast 4,9 procent från fjärde kvartalet 2007.

“Som förväntat, EMEA PC-marknaden dämpades kraftigt under fjärde kvartalet 2008 med en tillväxt på nivåer som slår de senast sedd under perioden 2000/2001”, säger Ranjit Atwal, chefsanalytiker för Gartners Client Computing Marknader koncernen EMEA.