MPs slam MoD hantering av IT-projekt

0
48

Försvarsministeriet projekt för att se över sitt PC-estate har kritiserats hårt i en statlig rapport.

Public Accounts Committee (PAC) har gjort svidande kritik av försvarsministeriet (MoD) hantering av en £7 miljarder till ett projekt för att uppgradera sina datorer.

En PAC rapport som publiceras i dag sade Försvar Information Infrastructure (DII) projektet, som inrättades 2005, hade varit “dåligt planerat”. Rapporten kallas för “snabb förbättring” om kostnadsmässiga fördelar skulle kunna uppnås fullt ut.

Kontraktet att designa, installera och köra DII projektet tilldelades ATLAS konsortium. Programmet syftar till att ge 150,000 terminaler, stödja 300,000 MoD användare på mer än 2 000 platser år 2015 med ytterligare kapacitet på utplacerade verksamhet och fartyg i Royal Navy.

Men PAC rapporten projektet har drabbats av förseningar, vilket gör att användarna beroende på out-of-date system och MoD löper ökad risk att drabbas av IT-system misslyckande.

PAC ordförande Edward Leigh sade i ett uttalande att projektet hade varit “dåligt planerat i viktiga avseenden”.

Rapporten sade: “De främsta orsakerna till förseningen var att programmet är alltför optimistiska antaganden om tillståndet för de byggnader i vilka DII skulle monteras, och den därav valet av en olämplig och okänslig metod för att installera terminaler.”

Som ett resultat, bara 45,600 terminaler var på plats vid slutet av September 2008, när 62,800 terminaler bör ha installerats i slutet av juli 2007. Och kostnaden för projektet var en ökning med £182 miljoner euro.

Rapporten kritiserades också ATLAS konsortium leda leverantör, EDS, för att underskatta komplexiteten i programvaran för att utvecklas.

“I över två år, det gick inte att leverera ett system som kunde hantera säkert hemligt material,” Han tillade.

Han sade också att entreprenörens track record på statliga IT-projekt “har inte varit exemplariskt,” precis som MoD hade inte kunnat tillräckligt för att skydda känsliga data, efter ett antal nyligen uppmärksammade dataförlust incidenter.

I rapporten har man säga att institutionen hade kunnat skydda projektet fördelar, som uppgår till uppskattningsvis 1,5 miljard pund, och att rulla ut resultat hade förbättrats den senaste tiden, med nya mjukvaran testas och 3 400 terminaler rullas ut i genomsnitt varje månad.

Men det läggas till: “en Snabb förbättring till 4,300 terminaler en månad kommer att behövas om institutionens senaste tidsfrister som ska vara uppfyllda.”

PAC rapport till stor del ekade resultaten av en lika graverande riksrevisionen rapport som publicerades i juli förra året.