Mosa Air recension: Fjäderlätta DSLR gimbal gör stabilisering lätt

0
104

Moza Air from Gudsen offers DSLR stabilization for US$599

Mosa Luft från Gudsen erbjuder DSLR stabilisering för US$599

(Credit: Loz Blain/Ny Atlas)

Konsument-klass kamera balansupphängning har i stort sett utvecklats tillsammans med drönare, med billig och riklig elmotorer och stabiliserande teknik som leder till billigare, lättare och mer kraftfulla enheter varje år. På punkten av spjutet just nu är det Mosa Luft från Kinesiska företag Gudsen, som gör jobbet för en långt större rigg utan att bryta din rygg eller din bank.

Den Mosa Luft är en tre-axis handhållna gimbal som är kraftfullt nog för att stabilisera 2,5 kg (5.5 kg) av kamera redskap, vilket är betydligt mer än de flesta billiga Kinesiska balansupphängning kan hantera och nog för att hålla upp en solid full frame DSLR komplett med objektivet.

Det är den typ av jobb som kräver stort DJI Ronin, som skulle har kostat US$4,500 för tre år sedan, och även nu är det en $1,999 enhet. Den Mosa säljer nu för $599, och där Ronin vägde 4,2 kg (9.3 lb), Mosa Luft väger bara 1,1 kg (2.4 lb). Tro mig, vikt skillnaden är stor och mycket viktig när du bär dessa saker runt hela dagen.

Den Mosa Air har en full lätt metall konstruktion och det känns som en kvalitet att bygga. Det fartyg med en Pelikan-stil i hårdplast för att göra mål, medan dina tre uppladdningsbart batteri celler skruva in handtaget och ta ut en särskild avgift på en laddare. De är inte patentskyddad batteri former, så att du kan köpa fler celler enkelt och billigt.

Balansera Mosa Luft

Du balansera upp din kamera genom att flytta runt på bottenplattan, och flytta balans poäng av tre gimbal armar. Det är lite krångliga, särskilt första gången, men inte i närheten av lika irriterande som att sätta upp en FlyCam-stil vägt stabilisator i min erfarenhet.

Om du vill ge dig själv lite mer stabilitet för att hålla den med, kan du sätta på en extra uppsättning handtag som gör det till ett två-manna-rigg utan att lägga mycket extra vikt.

Fjärrkontroll som tillval och gratis smartphone app

För en extra $200 du kan uppgradera Mosa Luft med en tjusig tummen fjärrstyra. Det fick en joystick för att styra gimbal med, men du kan också använda den för att styra din kamera med hjälp av en starta/stoppa inspelning-knappen och en med fokus rulla hjulet. Gimbal kommunicerar med kameran via en liten USB-kabel. Det är fantastiskt. Vi undrar dock varför du inte kan trycka på joystick-knapp som du kan om de viktigaste gimbal, att sätta gimbal i standby-läge eller vakna upp.

Om du inte är sugen på fjärrkontrollen, det är en gratis smartphone app som kan göra mycket av samma saker, såväl som att sätta upp motion time-lapse-stil skott som pan långsamt och precist över en period av flera minuter eller timmar för en mycket fin effekt.

Gimbal lägen

Luften är ganska lätt att använda och har tre lägen. Gir följa håller kameran nivå och följer dig när du vänder sida till sida, smidigare rörelser. Gir/tilt följ gör samma sak, och låter dig smidigt luta kameran. Då är det full lock, som håller gir, lutning och rulla låst om du flyttar dem med joysticken.

Du kan montera kameran på toppen, under eller platt framåt i en ficklampa läggning, men hur du monterar den kommer du att hitta dig själv att ha problem med att se den bakre skärmen om du har en flip out monitor, eftersom den bakre motor kommer i vägen.

Det är inte så hemskt. Om du håller det av till höger kan du typ av kika in där, men om du låter kameran ta sig runt till vänster, blir det mycket svårt att se vad du gör. Det finns alltid möjlighet att köra en extern bildskärm monterad på handtagen någonstans, men det är ganska mycket bara något du har att ta itu med, beroende på vilket som gimbal stabilisator du använder.

Praktiska överväganden

Trots Mosa Luften är mycket lätt, det är fortfarande en chunky gamla sak att bära med sig för att skjuta för när du väl hålla en kamera på toppen. Uttrycka det så här: efter fem fasta minuter transporterar denna sak runt, en – eller två-handed, ryggen kommer att känna det.

För att hjälpa till med att Mosa finns en liten uppsättning av stativbenen du kan skruva på botten, så att du kan ställa ner det på marken. De kommer också väl till pass för exakt kontroll av pan rörelser som du skjuter.

Skruven monteras på botten av gimbal kan du även bifoga den till andra riggar fordon fästen, kabel-kammar, reglage och andra rörelse rigs – även om vi inte är säkra på hur mycket vi skulle lita på det med en dyr kamera på toppen.

Granska filmen på baksidan av kameran mellan tagningarna kan orsaka gimbal att vända ut en bit och slår av sig själv, så du är bättre att hålla i joysticken knappen för att stänga av motorerna och gå till Standby-läge.

Batteriet verkar livet ganska drägligt. Naturligtvis, du inte använder den för varje skott, men vi har inte hittat oss själva att behöva ladda i mitten av en dag. Om du kommer att arbeta lite hårdare, du kan alltid köpa ett par mer batteri celler.

Slutsatser

Allt i allt, det gör vad det står på förpackningen. Vi har testat det med en stor ol’ Canon 5D Mk.III och en 24-105 lins, liksom mindre mirrorless riggar som Panasonic GH5, och det hanteras dem och stabiliserats dem med några frågor. Det krävs lite färdighet att använda i praktiken – något som vi arbetar fortfarande på – och det kommer att suga upp några minuter av tiden för inställning när du bryter det ut på att skjuta.

För runt $800, inklusive en bärväska, dubbla hand grepp och tummen fjärrkontrollen, Mosa Luft är en relativt billig, enkel och effektiv stabilisator alternativ för att lägga till i din video produktion redskap, och det får du några bilder som du bara inte kan vara utan det. Vi är imponerade!

Kolla in några exempel på videon nedan.

Produkt sida: Gudsen Mosa Luft