Laser skrivere så usunn som røyking

0
48

En studie av Australske forskere viser noen modeller av laser skrivere avgir den samme mengde partikler forurensning som en røyker.

Laser skrivere kan utgjøre helserisiko på linje med røyking på grunn av partikler slipper de, ifølge en studie av Australske forskere.

Forskere ved International Laboratorium for luftkvalitet og Helse i Australia testet utslipp fra 62 laser skrivere, ser for partikler som er mindre enn en mikrometer bredt. De fant at 27% slippes ut farlige nivåer av partikler, som er så fine de er ikke lett filtrert av lungene. Noen har produsert den samme mengden av partikler forurensning som en røyker vil generere.

“Partikler har vist seg utover enhver tvil til å være en helsefare,” sa studie forfatteren Lidia Morawska, en fysiker ved Brisbane i Queensland University of Technology. Hun forklarte at inhalering slike fine partikler kan forårsake irritasjon av luftveiene, hjerte-og karsykdom og kreft.

Men ikke alle skrivere som er en trussel, studien sa. Åtte HP LaserJet 4050-serien og fire Ricoh Aficio modeller ga ingen farlige gasser i det hele tatt. På den annen side noen modeller – når du skriver ut – økt antall partikler i luften mer enn tidoblet, ifølge rapporten som er publisert i Environmental Science og Technology journal.

Morawska hevdet forskerne hadde satt ut for å teste hvordan utendørs forurensning påvirker office miljø og forventet innendørs nivåer å være mye lavere. Men i stedet fant de at i løpet av kontortiden innendørs forurensninger var verre, tre ganger så høy som utendørs.

Men hun stresset mer forskning er nødvendig for å bevise hvorvidt det er en helserisiko. Hennes tester ikke tok hensyn til variabler som skriver alder eller kassett typen som kan påvirke utslipp. Morawska bemerket at når testing tilsynelatende identiske skrivere ett avgis ingen partikler, mens andre generert høye nivåer.

Morawska anbefalt at alle som bruker en laser printer bør sikre at den er godt ventilert for å spre noen partikler.