Apples Steve Jobs tar sjukskriven

0
34

En vecka efter att förklara sin hälsa elände, Steve Jobs har sagt Apples anställda som han ska ta nästa sex månader för att återhämta sig.

Apple ‘ s vd Steve Jobs är att ta en sex månaders medicinsk tjänstledighet, efter lärande att hans hälsoproblem var “mer komplicerad” än man tidigare trott.

Förra veckan, Apples chef äntligen öppnat upp om hans mycket spekulerade-på hälsan, med Jobb som medgav att han hade ett hormon obalans som fick honom att gå ner i vikt.

Igår, Apple bekräftat att Jobs hade skickat ett e-postmeddelande runt till sina anställda, och förklarar att han skulle vara tillbaka i slutet av juni. “För att kunna ta mig ut i rampljuset och fokusera på min hälsa, och att låta alla på Apple för att fokusera på att leverera extraordinära produkter, har jag beslutat att ta en medicinsk tjänstledighet fram till slutet av juni,” skrev han.

Under denna tid kommer Tim Cook kommer att hantera Apples dag-till-dag förvaltning, men Jobb betonade att han skulle “fortsätta att medverka i viktiga strategiska beslut” medan på permission. Koka tidigare tog över den rollen när Jobs fick diagnosen cancer 2004.

Jobb föreslog också i brev till sin personal om att han var inte bara tillfälligt lämnar över oro för hälsan, men delvis på grund av den uppmärksamhet som det var att ta emot. “Tyvärr, nyfikenhet över min personliga hälsa fortsätter att vara en distraktion, inte bara för mig och min familj, men alla andra på Apple.”

Trots plan för Jobb att återvända i sommar, kommer detta sannolikt brand spekulationer om Apples hittills okända successionsplan.

“Det är den klassiska blind känsla runt elefant. Vi är alla som handlar på ofullständig information,” sade Collins Stewart LLC analytiker Ashok Kumar. “Det finns ingen person eller ens en ledningsgrupp som kan fylla hans skor.”

En annan analytiker föreslog att Laga mat är ett sannolikt val. “De kommande sex månaderna kommer att vara i grunden en provperiod för att Tim Cook att vara VD”, säger Brian Marshall dock broadpoint på Amtech.”Om denna period går bra, min förhoppning är att Steve över stafettpinnen över till Tim i juni och i princip Steve kommer att vara hans rådgivare.”

Men andra varnade för att Apple kan möta problem utan Jobb. “Apple är mer beroende av sin VD än de flesta andra företag, säger Roger Kay av Endpoint Technologies. “Steve är en kritisk domare av bolagets verksamhet, och att maestro roll som han utför är det som gör Apple store. Men det är inte maestro-i-utbildning för att ta över Steve roll.”

Ytterligare rapportering av Reuters.