Wrestling med monopol

0
31

Tak til det EU, vi kan nu håbe på en positiv udvidelse af åbne standarder, innovation og konkurrence på skrivebordet. I dette nye miljø Linux bliver en overbevisende alternativ.

For næsten to årtier hver desktop-i hvert kontor, i hver programmør, sekretær, leder eller indgivelse af degnen har haft en fuld-blæst office ‘produktivitet’ suite, der normalt kører på Windows. Men skrivebordet revolution i 1980’erne og 1990’erne, og den masse vedtagelse af DOS og Windows, der havde meget lidt at gøre med de dyder af systemet selv. I de tidlige år af DOS og Windows var aldrig mere end “godt nok.” Men “gode nok” var alt, der var påkrævet, og stigningen i råvare-hardware gjort pakken relativt billig. Hvad den stationære PC, der tilbydes brugeren var overkommelige priser og en større kontrol over hans eller hendes arbejdsmiljø. Nysgerrigt disse fordele er almindeligvis tilskrevet Linux.

Ved fælles samtykke Linux-desktoppen er “klar”. Linux-desktoppen er “god nok”, og bliver bedre og bedre med hver udgivelse. Linux tilbyder de fleste af de funktioner, der er tilgængelige alternativer, og mange funktioner, der er overlegen. Det er billigere, og er understøttet af en voksende udvalg af producenter af originalt udstyr (Oem ‘er) og uafhængige softwareleverandører (isv’ er). De fleste toppen af rækken business software, vil køre på Linux. Det vil køre side om side med Windows på billigere hardware, og tilbyder løftet om mere omkostningseffektive muligheder for support og sælger neutralitet.

Men at bryde Microsofts holde på desktop markedet og den generelle træghed desktop-brugere, Linux har at byde på noget mere, noget så overbevisende, at Windows-brugere, da PC ‘ en blev til en tidligere generation.

For privat bruger, svaret er simpelt. Linux giver frihed og fleksibilitet. En Linux desktop er meget mere fleksibel og konfigurerbar end Windows-og Mac-alternativer. Du kan lære meget mere og udføre flere opgaver – alle på nul omkostninger. Den hang-ups kan opsummeres i to ord, iTunes og spil. Men selv da, der er måder at komme omkring problemet. Svaret til kontoret brugeren er nok mere kompleks.

Vi underviser i korrekte principper

Den afgørende år for en generel indførelse af den stationære PC, var sandsynligvis, 1995, året for Windows 95, når Microsoft endelig tog komplet beregning af kontoret. De redskaber, der bragte PC til kontoret blev tekstbehandling og regneark, og ikke den DOS-baserede operativsystemer, der kun var så sofistikerede som de skulle være, og ikke så sofistikeret som de burde have været. I løbet af 1980 markederne for “produktivitet suites” havde været domineret af Lotus 1-2-3, VisiCalc og WordPerfect, men alle var til at falde af i svinget, og bliver blot skygger af deres tidligere selv.

WordPerfect havde eksisteret siden 1977. Det og gennemførte det beundringsværdige motto: “Vi underviser i korrekte principper og vores medarbejdere lære sig selv.” Men ved generel konsensus, virksomheden i sidste ende ikke, fordi det var for godt et selskab, og Microsoft lykkedes, fordi det var for vedholdende og hensynsløse en konkurrent. På det tidspunkt, WordPerfect var generelt anerkendt for at være den overlegne produkt. Det havde en stor og loyal bruger base i både den kommercielle og personlige forbruger markeder, men i 1994 sin andel af word processor på markedet var begyndt at smuldre i lyset af en flot marketing kampagne af Microsoft, som støttes og hjælpes af Microsoft ‘ s dominans på PC-markedet for styresystemer. Selskabet blev solgt til Novell, at der år for $1,4 milliarder, men Novell videre til Corel 18 måneder senere for kun $20 millioner i kontanter og $100 millioner på lager.

Det var en skæbne, der ramte mange af Microsoft ‘s konkurrenter før og efter WordPerfect’ s død. Produktivitet suites kan have været den første attraktion, der trak den stationære PC på kontoret, men den cement, der var den arbejdsgruppe, værktøjer udviklet af Novell, som alle, men forsvandt, da Windows NT sluttede festen. I forhold til NetWare ‘ s avancerede netværks-funktionalitet, Microsoft Windows for Workgroups var to dåser og et stykke snor, men Windows NT ændret alle der. Windows NT 3.1 var langt fra perfekt, men det var “godt nok”, og Microsoft ‘ s marketing arm var “god nok” til at dække over det betydelige revner, indtil Linux og Samba kom sammen for at give mulighed for en mere robust alternativ.

Forretningshemmeligheder

Jeremy Allison, co-creator af Samba, fortæller, at “I de dage, hvor Novell Netware-domineret den fil, der serverer verdens Microsoft var en stor tilhænger af standarder. De offentliggjort specifikationer for deres egne protokoller (dengang kaldet Server Message Block-servermeddelelsesblok), eller SMB) og støttes implementeringer på andre platforme end Windows,” men når Netware blev besejret af Windows NT “deres holdninger ændret sig, og strømmen af information, der er stoppet. Proprietary ændringer kerne protokoller som Kerberos-godkendelsesprotokol, der blev fulgt på, og disse ændringer blev behandlet som forretningshemmeligheder, patenteret, hvis det er muligt, og kun er udgivet under en restriktiv non-disclosure aftaler, hvis frigivet på alle.”

Netware og WordPerfect kan have været bedre produkter i deres tid, men som Netscape web-browser, og den Virkelige musik afspiller, innovativt produkt i sidste ende går ud på at det produkt, der kom direkte fra operativsystemet sælger. Ved et uheld eller design Microsoft ‘ s ejerskab af skrivebordet er blevet udmøntet i ejerskabet af mange af de vigtigste redskaber, der afhænger af skrivebordet.

Når Microsoft har købt Internet Explorer (IE) fra Spyglass, Netscape domineret browser-markedet. Microsoft har løst problemet på den nemme måde, ved at give browseren væk gratis, overtale Oem ‘ er at pakke IE med Windows, og ved at ‘integrere’ browseren i OS. Giver IE væk gratis snit Netscape ‘ s indtægter stream og sikret et browser-monopol til Microsoft. IE var langt fra perfekt, men efter faldet af Netscape, der var en fem år lulle af nogen konkurrence eller innovation mellem udgivelsen af IE 6 og udgivelsen af IE 7, som igen blev provokeret af den uundgåelige stigning i open source-Firefox-browser. Lignende historier kan blive fortalt om Microsofts mindre end entusiastiske støtte til cross-platform Java framework, og den efterfølgende ankomsten af den monolitiske .NET framework.

I modsætning til det bredere netværk, hvor der ikke er reel konkurrence, desktop ikke har været omfattet af åbne standarder, og det har haft en skadelig effekt på konkurrencen og innovation. Dette er det vigtigste resultat af Eu-Domstolens nylige beslutning om at opretholde Eu-Kommissionens dom mod Microsoft. Mens mainstream-pressen fokuseret på rekordstor bøde, der er pålagt Microsoft, mere spændende og afgørende del af dommen, der blev Kommissionens krav om, at Microsoft offentliggør sin proprietære protokoller til at sikre interoperabilitet.

Takket være EU, og i modsætning til mange medier spekulation fra begge sider af vandet, og nu kan vi håber på en positiv udvidelse af innovation og konkurrence på skrivebordet. Alle de beviser, der tyder på, at kontrol med alle aspekter af markedet ved at en virksomhed, der er hverken sund eller befordrende for innovation og konkurrence. Hvis alle netværk, protokoller og “udvidelser” til netværksprotokoller blev behandlet som forretningshemmeligheder, ville der ikke være noget netværk og ingen meningsfuld fælles protokoller.

Lige konkurrencevilkår

De langsigtede virkninger af PC-revolution har ikke altid været til gavn eller rentabelt for organisationen. Office suite på PC ‘ en for længe siden spredt sig fra sin oprindelige bevare på sekretær-skrivebord til skrivebordet på hver medarbejder i virksomheden, nogle gange med skadelige virkninger. Office suiter har deres dyder, men deres overforbrug som et middel til at intradepartmental kommunikation og arbejdsmetoder og kultur, som de fremmer, kan komme i vejen for produktivt arbejde og, paradoksalt nok, øge bureaukratisk overbelastning.

En sideeffekt af dette er, at store organisationer, har stigende krav til opbevaring og genfinding af dokumenter, der er tilgængelig for alle brugere, nu og i årene, der kommer. Hvert office suite på hver desktop kommer på en præmie, med et tekstbehandlingsprogram, et regneark og en visuel præsentation af, proppet med funktioner, der er aldrig brugt, og kræver en opgradering hvert andet år for at være i overensstemmelse med de aktuelle data formater.

Indholdet har ikke ændret sig. Den funktionalitet har ikke ændret sig. Men opgraderingen er vigtigt at holde cyklen i gang. Og Office-format, der er som regel udokumenterede, ændringer fra udgivelse til udgivelse. Dermed efterspørgslen fra mange regeringer for et office-dokument standard, der er opfyldt af Open Document Format (ODF). ODF er understøttet som standard output format, som de fleste af de store kontorpakker med den bemærkelsesværdige undtagelse af Kontor, der styrer markedet. Microsoft synes tilbageholdende med at støtte ODF.

Et dokument format, der er virkelig åben niveau lige vilkår for konkurrerende kontorpakker. Offentliggørelsen af netværk, protokoller og application programming interfaces (Api ‘ er) giver lige vilkår for desktop operativsystemer. Dette er i sig selv ikke vil føre til udbredt anvendelse af Linux desktop, men vil gøre det meget nemmere. Det er mere sandsynligt, avenue for større vedtagelse af Linux er gennem regering, som har en tungtvejende interesse i bevarelsen af standarder og er i sidste ende drevet af omkostninger. Linux er billigere, OpenOffice er gratis og leverandør-lock-in er ikke længere et problem.

Samtidig er industri-drevet er på vej mod web design, at få adgang til værktøjer gennem browseren og på tværs af lokale og wide area-netværk. Web-design og kræver overholdelse af åbne standarder og åbne standarder er mad og drikke gratis og open source software. Linux er langt mere alsidige end Windows og kan anvendes på tynde og tykke klienter, og på alt fra den mindste mobiltelefon til den mest kraftig supercomputer. Som presset stiger på IT-budgetter, for at reducere strømforbruget, og den løbende kundeafgang opgraderingen cyklus, Linux på Pda ‘ er og tynde og tykke klienter bliver et mere og mere attraktiv mulighed.

Sidste år ting

Som en konkurrent til Microsofts suite, Linux og fri software-stak tilbyder noget, som softwaregiganten har aldrig haft til at konkurrere med før. Linux spiller godt sammen med anden software, tilhører ingen, og er gratis. Det understøttes også af de fleste af de store spillere i IT.

Linux slots i et Windows-netværk problemfrit, på den server-side eller på skrivebordet. Den fremadrettede IT-manager, der forsøger at reducere omkostninger og udvide potentialet i deres netværk vil gennemføre Linux desktop på en gradvis grundlag, et skrivebord på et tidspunkt. De fleste brugere, der ikke er superbrugere og deres desktops ikke kræver strøm-programmer, hvilket betyder, at sådanne brugere vil næppe mærke en forskel, ud over en mere tilpasses skrivebordet. Desuden er der mange enterprise-applikationer er understøttet på Linux. OpenOffice kan gennemføres på Windows-skriveborde. .NET applikationer og Windows-skriveborde kan slot i Linux-netværk. For dem, der ikke, eller brugeren, der ønsker at flytte til Linux, engros, der er virksomheder som MainSoft, der tilbyder en bred vifte af enterprise-niveau værktøjer til at interagere og portering af Visual Studio .NET-teknologier til Java og Linux, og vice-versa.

Den dragende tiltrækning af Linux er dens alsidighed, og den frihed, det giver, og dens overholdelse af åbne standarder. Gratis og open source software er den uundgåelige fremtid for software-industrien. Det netværk af alt fra vores køleskabe til vores telefoner vil kræve en åben fremtid. Fra dette perspektiv er lukkede og monolitisk skrivebordet på nuværende tidspunkt allerede ser ud som sidste år ting, et dyrt forkælelse, der stadig ikke at være “god nok” – i unalluring form af Vista – til de skiftende omstændigheder.

Forandringer er gradvise. Tilbage i januar 2001 Linus Torvalds sagde: “Gå tilbage et par år, og fortælle folk, hvor Linux er i dag, og de fleste mennesker ville grine i dit ansigt. De vil ikke tro dig for en anden. Jeg kan ikke se den langsommelige [af udbredelsen af Linux på desktoppen]. Jeg plejede at se det, i bare modvilje mod at prøve noget nyt, og modvilje mod afhængigt af “denne open source-ting’, at folk havde svært ved at få deres hoveder omkring. Men der er gået – folk bliver open source i dag. Nu, er virksomhedernes omgivelser langsom og omhyggelig med at følge? Sikker. Og er de ofte uvillige til at ændre? Check. Mange af virksomhedernes omgivelser har ‘don’ t fix it, hvis det stadig kind-of-værker ” – mentalitet, og det sidste, de ønsker at gøre, er at foretage ændringer i deres IT-afdeling. Men er Linux stadig sker? Åh, ja.”