Wikipedia mede-oprichter Wales vraagt voor info op Snowden bewerkingen

0
23

Wikipedia logo

NSA klokkenluider “zeer waarschijnlijk” te hebben bewerkt Wikipedia, aldus Wales.

Uitgesproken Wikipedia co-oprichter Jimmy Wales heeft gevraagd de site van de redactie om hem te informeren, indien de NSA klokkenluider Edward Snowden ooit bewerkte artikelen op de door de gebruiker gegenereerde encyclopedie, iets wat voor het eerst werd gemarkeerd door de Examiner.com.

Artikel redacteuren zijn beschermd die hun persoonlijke gegevens verstrekt, volgens Wikiipedia regels. In een verklaring aan HET Pro, Wales geweigerd dat hij wilde gebruikers te breken van deze regels en uit Snowden.

“Ik vroeg of er sprake was geweest van discussie van het probleem. Ik zoek niet, en hebben het niet gezocht, uitzondering en van welke aard ook, niet op elk punt,” Wales vertelde HET Pro.

In zijn oorspronkelijke Wikipedia-overlegpagina post, Wales voorgesteld Edward Snowden is zeer waarschijnlijk bewerkt Wikipedia.

“Ik ben er zeker van dat dit is besproken, ergens. In de media zijn er meldingen geweest van gebruiker-accounts die worden gebruikt op verschillende tech discussie sites door Edward Snowden. Hij was blijkbaar heel actief online, met name een paar jaar terug toen hij jonger was,” Wales opgemerkt.

“Het lijkt zeer waarschijnlijk dat hij mij zou hebben bewerkt Wikipedia – de meeste mensen die passen in zijn profiel (tech-savvy, internet activist soorten) zal hebben gedaan. Hebben we geen bewijs voor, of vermoedens over dat?”

Andere gebruikers van Wikipedia gereageerd naar Wales’ aanvraag met de nodige voorzichtigheid. Veel bleek te zijn huiverig om te beginnen aan een zoektocht om te zien of Snowden had bewerkt Wiki-artikelen in het verleden, met de vraag wat het voordeel zou brengen.

“Waarom doen we de zorg? Dit is in strijd met ons uitje beleid, dus gelieve te onthouden van probeert te maken Snowden op sommige Wikipedia-account. ‘Gewoon nieuwsgierig’ is geen reden om iemand uit,” antwoordde Hein Eeuwige.

Andere gebruikers gewaarschuwd voor een jacht kan leiden tot mensen die ten onrechte geïdentificeerd.

“Ik denk niet dat het verstandig is om uit te nodigen iets als dit voor een discussie op een dergelijke grote schaal gevolgd pagina. Uitje kan optreden zelfs als het niet de bedoeling is,” merkte TheDJ.

“Als we een fout maken, die persoon kan worden gedwongen om uit zichzelf te bewijzen dat hij NIET Snowden en dat is niet aanvaardbaar. Een deel van wat ik echt bewondering over Wikipedia de dekking van Dzhokhar en Tamerlan Tsarnaev [Boston bombers], was dat de gemeenschap actief te voorkomen en negeerde de discussie over de identiteit van zowel IRL en digitale totdat definitief bewezen”.

Tot dusver niemand in staat is geweest tot het aansluiten van een Wikipedia-account te Snowden en Wales heeft gesuggereerd dat, als gebruikers vinden wat ze moet contact opnemen met hem onderhands “gezien de hoge emoties”.