Whitbread sparar miljoner på kort hantering

0
17

Transaktionskostnaderna minskar och kundservicen förbättrades efter utbyggnaden av kortbetalning lösning i alla Whitbread företag

Whitbread, STORBRITANNIENS största fritids-och hospitality group har satt in ett nytt kort betalning lösning i ett försök att minska kostnaderna.

Företaget äger och driver varumärken inklusive Costa Coffee, Premier Inn, Beefeater och Bryggare Fayre har arbetat med IBM, Sony, Smarta tekniska Lösningar och Fidelity National Information Services för att genomföra en ny centraliserad kortbetalning hantering lösning, och är beräknade att den kommer att spara mer än £1 miljon om året i driftskostnader.

Projektet omfattar utbyggnad av en centraliserad och skalbar infrastruktur som kommer att effektivisera och förenkla den processen över alla märken. IBM: s StorePay och integrerad STS Hostlink programvara används.

Whitbread sade att lösningen gör det möjligt för personalen att få tillgång till räkningar, ta kreditkort, ange dricks, split betalningar, skriva ut full MERVÄRDESSKATT och automatiskt stänga räkningar utan att lämna kundens sida.

Den tidigare PDQ (Bearbeta Data Snabbt) lösningen var att sakta ner tjänsten som uppgifter som behövs för att föras in i kassan och PDQ terminal. Whitbread sade att den nya lösningen skulle effektivisera processen och förbättra kundservicen.

“Utbyggnaden av den nya integrerad betalningslösning som har börjat i hela Whitbread restauranger är ett banbrytande steg för fritids-industrin,” säger Stephen Deakin, projektledare på Whitbread informationssystem.

Han tillade: “Rörelse bort från” Swipe & Tecken ” i Whitbread restauranger innebär att vi inte längre är ansvarig för bedrägliga betalningar och har också fått en förbättring i transaktionen priser som en följd av övergången till chip och pin-kod.”

Genomförandet av teknik för Costa Coffee slutfördes i November 2007 och den här månaden är det på grund av att rullas ut till Beefeater och Bryggare Fayre. Den tredje fasen kommer att vara klar när lösningen är implementerad i Premier Inn hotell senare i år.

Deakin sade också att så väl som snabbar upp processen, genomförandet kommer att ge Whitbread med komplett transaktion synlighet. Detta innebar att det kunde nu användas för att spåra enskilda transaktioner och förbättra riktad marknadsföring.

Han sade: “Genom att möjliggöra betalningar med kort för att integrera med alla POS-system, Whitbread har lyckats ta bort uppgifter dubbelarbete och manuell fel samtidigt som den levererar snabbare betalningar, förbättra atmosfären för personal och kunder.”

Deakin läggas till: “Dessutom, centralisering av betalning infrastruktur ger Whitbread större synlighet för företaget som helhet genom en centraliserad rapportering struktur.”