Google Doodle firar drottning kurviga arkitektur

0
31

Gone but definitely not forgotten: Zaha Hadid

Borta, men har definitivt inte glömt: Zaha Hadid

(Bild: Google)

Men hon dog för över ett år sedan, Zaha Hadid är fortfarande en mycket viktig figur i arkitektur. Med detta i åtanke, Google har beslutat att hedra henne med en av sina Figurer, som ger en möjlighet att reflektera över några av hennes fantastiska prestationer.

På denna dag redan 2004, Hadid var den första kvinnan att tilldelas Pritzker Arkitektur Pris utan tvekan är det mest prestigefyllda priset i arkitektur – och hon var också den första kvinnan att få Royal Gold Medal av Royal Institute of British Architects (RIBA), strax före sin död.

För en Irakisk-född Muslimsk kvinna att hyllas som det här är ingen liten bedrift i en bransch som i hög grad domineras av män.

Vi har redan utforskat på djupet, Hadid ‘ s karriär var inte utan sina felsteg, men få skulle hävda sin plats som en av de viktigaste arkitekterna i sin generation. Hon var alltid vid hennes bästa utforma stor, prålig offentliga byggnader och höga poäng inkluderar MAXXI i Rom: italienska National Museum of 21st Century Arts, London Aquatics Center, och Guangzhou Opera House, som alla visa upp den arkitekt som är utmärkande futuristisk båge stil.

Google Doodle själv skildrar vad är, enligt vår mening, Hadid ‘ s största verk, Heydar Aliyev-Center i Baku, Azerbajdzjan.

Med en komplex space frame-system som stöder byggnadens svepande form och öppen inredning, den representerar en fantastisk paus från Azerbajdzjan är imponerande Sovjettiden och arkitektur.

Om man ser till framtiden, Zaha Hadid varumärke ser osannolikt att dö med sin ägare. Hennes fasta Zaha Hadid Architects fortsätter att presentera nya projekt regelbundet samtidigt som leds av partner Patrik Schumacher. Naturligtvis modehus som Gucci har fortsatt efter döden av grundaren och gick vidare till ännu större ekonomisk framgång, men om ZHA kan göra samma sak återstår att se.

Om du vill kolla in hennes tidigare arbete mer i detalj, Google ‘ s Cultural Institute har många av hennes målningar på nätet och Google Earth interaktiv utställning har flera av sina byggnader.

Källor: Google, ZHA