Ford, autonoma bilar och kanten av förarlösa klippan

0
39

Ford Australia President and CEO Graeme Whickman (centre) with fellow panellists Bryony Cooper (left) and Catherine ...

Ford Australien VD och koncernchef Graeme Whickman (centrum) med andra paneldeltagarna Bryony Cooper (till vänster) och Catherine Bollen (till höger) och moderatorer på ett framtida rörlighet workshop som en del av Sydneys Levande street festival.

(Credit: Loz Blain/Ny Atlas)

Ingen vet säkert vad som urban transport kommer att se ut i 10 år, men en sak är säker: den självstyrande bilar kommer att orsaka en massiv revolution. Denna revolution kommer inte bara att påverka det sätt att komma runt, men i hur våra städer och sociala liv är utformade.

Det är också en enorm tid av omvälvning för biltillverkare, som stirrar ner fat av en grundläggande förändring i deras affärsmodell. Efter mer än 110 år för att sälja livsstil produkter direkt till konsumenterna, de flesta biltillverkare är nu att komma till rätta med det faktum att enskilda bilinnehav är sannolikt att helt sjunka under de kommande 20 åren.

Förarlösa vägar som kommer att hända förr än du tror

En ny undersökning av RethinkX, som, för att vara rättvis, definitivt tar den optimistiska sidan, har lagt några siffror för det. I denna forskargrupp anser att en förarlösa elektriska taxi kommer att bli rejält billigare än bil ägande på den dag som den lanseras. Och det uppskattar att det bara 4 år kvar, 2021, vilket inte verkar vara ett alltför ambitiöst mål på denna punkt.

Att ta sig runt i en förarlösa uber, säger rapporten, kommer att vara 4 till 10 gånger billigare per mil än att betala ut och köra din egen bil. Det kommer även att bli 2 till 4 gånger billigare per mil än den som kör, bränslepåfyllning, parkering och underhålla en bil som du redan äger. På dag ett. Och det kommer att bli mycket billigare därifrån, för att inte tala säkrare och mer bekvämt.

Denna typ av erbjudande inte förutsäga en långsam övergång till förarlösa teknik. Det förutsäger den typ av revolution som kommer att upend våra transport-system inom ett decennium eller två. Det förebådar stora problem med vad de ska göra med de miljoner och åter miljoner bilar har vi redan, som bara inte vettigt att köra längre; RethinkX projekt som inom bara 10 år av rättsligt godkännande förarlösa bilar kommer att göra 95 procent av väg miles, även om de bara utgör 40 procent av bilarna på vägen.

Framför allt varnar biltillverkare av en full-on, hänsynslösa rusning för att få dessa saker att marknaden, en masse, som nästa våg förarlösa rörlighet för tjänsteleverantörer som Uber, Lyft och alla andra stressa för att få förarlösa bilar på vägarna i stora volymer och att karva ut en bit av service paj.

Om du tycker att detta låter lite paj-in-the-sky, tänk på detta: Ford har precis sparkat sin globala VD, och förhöjda James Hackett i toppen jobb, en kille som tills för en vecka sedan drev sin autonoma bil programmet. Det är hur allvarligt de tar detta. Institutionella investerare är krävande avgörande, synliga åtgärder i den här frågan, och göra det tydligt att de inte vill vara en del av automatisk företag som inte är redo att bli stora spelare under de kommande decennierna.

Ford Fusion själv kör prototyp

En grov övergång kommer

Så Ford förbereder sig för en grov övergång från att vara en direkt-till-kund försäljning till … Vad? Kanske en “leverantör av mobila tjänster,” erbjuder sina egna märke av hämtning/lämning vid förarlösa bil-tjänsten direkt till kunder. En ansökan utvecklare liksom en biltillverkare.

Kanske en leverantör till andra rörlighet för tjänsteleverantörer, spottar ut hundratusentals anonyma JohnnyCabs att drivas av Ubers och Lyfts av världen. Kanske det har att utveckla sin egen Nivå 4 förarlösa bilar (helt förarlösa drift), eller kanske den behöver för att suga upp det, räkna ut hur att arbeta med ett Google/Waymo typ drift och hålla sig till sin styrka inom tillverkningsindustrin. Silicon Valley och Detroit har en hel del att lära från varandra.

Kanske Fords framtiden är något helt annat, inklusive e-cyklar och integrerade elektriska scoots att fylla i den sista kilometern luckor i en hyper-effektiv rida dela ekonomin.

Ford s-e-bike prototyper är utformad för att integreras i en samordnad transport-system med den senaste trådlösa anslutningsmöjligheter och teknik

Vid en rörlighet paneldiskussion i Sydney på måndag, Ford ‘ s Australian VD och koncernchef Graeme Whickman talade om hur nästa våg självständighet skulle kunna öppna upp billiga, bekväma transporter för hela segment av användare som för närvarande står inför höga hinder: den äldre, unga, blinda och handikappade.

“Vi tror att rörlighet – och alla fördelar som kommer med det – är en mänsklig rättighet”, sade Whickman, “den mobila lösningar som har fungerat under de senaste 100 åren, inte kommer att tjäna oss för nästa.”

Han gick med på att erkänna att Ford s interna diskussioner hade sträckte sig så långt som att VTOL flygande taxi och 3-D, pendling, men betonade att fokus under de närmaste åren är helt och hållet på Nivå 4 autonomi och att se till att företaget inte är kvar när den här vågen bryter.

Inledningsvis Whickman sagt, fokus skulle ligga på att ge självgående länsstyrelserna till stor rörlighet för tjänsteleverantörer. Men Ford verkar också tror att när kostnaderna kommer ner så kommer det att finnas plats på marknaden för människor att köpa sina egna, relativt prisvärd, autonoma bilar familj.

Att det kunde vara trevligt för folk som fortfarande ser bilar som en livsstil tillbehör, eller de som är sjuka av att bli sprängd med annonser på deras dagliga pendla. Tänker du, att vara bunden till en enda fordon som du behöver för att ladda, underhålla och (värst av allt) vänta kommer att bli betydligt dyrare och betydligt mindre bekvämt än att bara dyka upp den närmaste e-cab.

En ny tid av verktyget över prestige?

Hursomhelst, det ser ut som vi kan se slutet av den glans dagar för bilindustrin. Familjens bil har varit en primär transport verktyg, en kulturell ikon och en status symbol för bara ett kort-talet, men under den tiden har vi helt utformad för våra liv och städer runt om det.

Den autonoma revolutionen kommer att medföra en lika djupgående förändringar i våra liv under nästa århundrade. Robo-länsstyrelserna kommer att vara besläktad med kollektivtrafik, det är svårt att se människor bry sig om vad varumärket taxi de reser runt i säkert inte lika mycket som de älskar sina egna bilar i denna ekonomi. De allra flesta kommer att vara så billigt som möjligt och det är osannolikt att vara glamorösa.

Så potentialen är mycket det för en kapplöpning mot botten, mellan självständiga biltillverkare hoppas att tillhandahålla transporter service industri. Om Uber är att köpa eller hyra på 10 000 bilar på en gång, trycket på kostnaden skulle bli enorm.

Men så kunde de möjligheter och chanser att ändra våra städer och det dagliga livet till det bättre, renare, säkrare och mer socialt när människan slutar att spendera miljontals timmar varje dag bakom hjulen av gigantiska metall död fällor, som härjar på våra pendlare och förbränning av fossila bränslen. Detta kommer att vara en fascinerande övergång till att leva genom.